10 vērtīgas pieturas festivālā “Komēta”

Šī gada “Komēta” festivālā, kurš norisināsies no 26. – 28.jūlijam Rīgā, Daugavgrīvas cietoksnī, norisināsies gandrīz simts muzikāli, mākslinieciski un performatīvi priekšnesumi. Lai atvieglotu festivāla apmeklētāja orientēšanos plašajā programmas klāstā, festivāls “Komēta” iesaka desmit pieturvietas, kuras noteikti ir jāpiedzīvo katram tās apmeklētājam.

1. Kanādiešu dzejnieka Brendona Vinta dzejas lasījums un meistarklase

Festivāla Akadēmijas skatuve tiks atklāta piektdien ar kanādiešu dzejnieka, spoken word mākslinieka Brendona Vinta (Brendon Wint) dzejas lasījumu. Mākslinieks dalīsies ar dzejoļiem, kas priekšplānā izvirza mīlestības sarežģījumus cilvēku garīgajā stāvoklī un attiecībās. Brendona smalki attēlotie un pārdomātie dzejoļi tiks izmantoti kā katalizators diskusijai par to, kā mīlestība izpaužas mūsu dzīvē, un to, kā mīlestības jēdzienus sarežģī tādi sociālie faktori kā rase, klase un klimata pārmaiņu realitāte. Tāpat arī dzejnieks piedāvās dzejas rakstīšanas meistarklasi.

2. SIMA darbnīca – kolektīvā performance “Come Along”

“Come Along” ir darbnīca, kolektīva performance, kuras laikā dalībnieki Akadēmijas skatuvē pamodinās savu iekšējo balsi, autentiskumu, patiesās emocijas, uztvers vidi sev apkārt un veidos kopējo sajūtu dzirksti.

3. Tuaregu tautas muzikālā apvienība “Tamikrest”

“Higgs Boson” dzīvās mūzikas skatuvē uzstāsies tuaregu tautas mūziķu grupa “Tamikrest”, kas ir dibināta 2006. gadā Tamanrāsetā, Alžīrijā. Muzikālā apvienība savā daiļradē sajauc tradicionālo afrikāņu mūziku ar Rietumu rokmūzikas un popmūzikas ietekmēm. Kā atzīst paši mūziķi, grupas veidotā mūzika atspoguļo un sakņojās vēsturē – sāpēs un netaisnībā, ko cauri gadsimtiem ir izcietusi tuaregu tauta.

4. Audiovizāla performance no Libānas – “Love and Revenge”

Galvenokārt izmantojot elektropopa mūzikas žanra elementus, “Love and Revenge” jebkurā uzstāšanās reizē izmanto vairākas Arābu un Ēģiptes filmu klasikas, īpaši uzsverot Kairo filmu ierakstu “zelta laikus”. Tāpat multi-disciplinārajā performancē ir iekļauti vairāki populārākie un atzītākie Tuvo Austrumu mūzikas klasiķi – piemēram, dziedātājs, dzejnieks un komponists no Irākas Kadžems Sadžers (Kadhem Sager), dēvēts arī par “Arābu dziesmu Cēzars” un Sabah, starptautiski atzītā aktrise un mūziķe, kuru arābu un Ēģiptes valstīs devē par “mūzikas dīvu”.

5. Biomigrant

Pachamama Tribe skatuvē, kas festivālā pārstāv multikulturālas organiski-elektroniskas mūzikas novirzienu, uzstāsies ASV dzimušais, Kolumbijā dzīvojošais Biomigrant jeb Mihaels Alfrēds Vāgners (Michael Alfred Wagner). Mūzikāli mākslinieks nebaidās variēt, jaucot kopā vokālu, flautu, Kolumbijas gaitu un trompeti ar tradicionālas mūzikas cilpām un skaņdarbiem no dabas.

6. Paragvajieša un turcietes duo Santi & Tu??e

Tāpat Pachamama Tribe skatuvē uzstāsies paragvajieša Santjāgo Ferira (Santiago Ferreira) un turcietes Tugce Kurtisa (Tugce Kurtis) radītajā eklektiskajā un inovatīvajā mūzikā maigas un dvēseliskas melodijas savienojas ar globālajiem, Afrolatīņamerikas un elektroniskiem deju grīdas ritmiem. Tas ir rotaļīgs, enerģisks muzikāls piedzīvojums no Melnās jūras piekrastes pilsētiņas līdz pat Paranas upes krastiem.

7. Elektroniskās mūzikas skatuve Signāls – iesaka tās kurators Vadims Pitlans jeb DJ TRASHY KID

“Piektdienas nakts pīķa stundās Signāla skaļruņus kontrolēs Natascha Kann, leģendārā Berlīnes kluba ://about blank rezidente, kas balancēs uz smalkas robežas starp house un techno žanriem, uzturot augstu enerģijas plūsmu. Savukārt sestdienas muzikālais virziens būs daudzveidīgs un brīžiem neparedzams. Iesakām nepalaist garām Hamburgas kluba PAL rezidentes Bobbie* uzstāšanos, kuras electro, wave un acid mutācijas neatstās vienaldzīgus,”.

8. Itāļu mākslinieku veidota instalācija MAN watching the STARS

Itāļu mākslinieku Lorenzo Vignoli un Alessandro Valsuani mākslas instalācija ir dzīvības spēka attēlojums. Par instalāciju stāsta paši mākslinieki: “Šis primārais, fundamentālais dabas spēks, kas virza uz dzīvību jebkuru zemes būtni, ir tas pats spēks, kas pēc tam veicina izaugsmi, atklāsmi un nāvi. Šajā izpausmē „dzīve” nav pret nāvi: kad mēs raugāmies uz dabu kopumā, nāve nav nekas cits kā vien kaut kā jauna sākums,”.

9. PYROCIRCUS uguns šovs

Visas festivāla dienas tās apmeklētājus izklaidēs Pyrocircus Ladies ar šovu “Piroromantika”. Sajaucot pirošova mākslu ar teātra humoru, skatītājs tiks aizrauts stāstā par mīlestību, greizsirdību un pyro-romantiku – garantējot aizraujošu uguns šova izklaidi ikvienam!

10. Juris Āzers un Guntars Freibergs

Sitaminstrumentālistu duets Juris Āzers un Guntars Freibergs kopā muzicē kopš 2016. gada festivāla “Sansusī”, kurā koncentrējās uz japāņu komponistu mūziku. Pērnruden duets pārsteidza un sajūsmināja ar spožo saspēli Jaunās mūzikas festivālā “Arēna” koncertprogrammā Texture of Groove, par kuru abi mākslinieki tika nominēti 2018. gada Lielās mūzikas balvai kategorijā “Par izcilu darbu ansamblī”.

Ar visu festivāla programmu un katras performances uzstāšanās laikim var iepazīties festivalskometa.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru