Aizsargāt augus no slimībām un kaitēkļiem bez “ķīmijas” – ir iespējams!

Savos iepriekšējos izdevumos mēs rakstījām par augu bioloģisko aizsardzību no nezālēm, slimībām un kaitēkļiem. Mēģināsim noskaidrot, kāda ir priekšrocība lietojot saudzīgas metodes pirms radikālām.

Lasi vēl: “Par to, ka man pietrūka mīlestības”. Lasīt visiem vecākiem bez atrunām!

Dažas augu slimības ir patiešām neārstējamas, un diemžēl dažreiz zaļie lolojumi ir jāziedo. Bet ne vienmēr slimību uzliesmojumi, nezāļu invāzija vai kukaiņu uzbrukums izraisa augu nāvi. Un šeit ir vērts domāt: vai ķīmiskās indīgās vielas lietot un indēt augsni dārzā ar ēdamajiem augiem vai arī jūs varat iztikt bez ķīmiskām vielām?

Kāda ir biofungicīdu un citu zāļu ar priedēkli “bio” atšķirība, kā tie atšķiras no ķīmiskās izcelsmes fungicīdiem – pesticīdiem?

Ar ko pesticīdi ir bīstami

Ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi – pesticīdi (no latīņu pestis – kaitēkļi, mēri un cide – nogriezt, nogalināt) ir toksiski lielākajai daļai dzīvo organismu. Šīs ķīmiskās vielas (vai vielu maisījums), kas paredzētas kaitīgu kukaiņu, grauzēju, nezāļu, augu un dzīvnieku patogēnu iznīcināšanai.

Starp pesticīdiem ir herbicīdi (indes pret nevēlamiem augiem), fungicīdi (pret sēnītēm), rodenticīdi (pret grauzējiem), insekticīdi (pret kukaiņiem) utt.

Ķīmisko pesticīdu galvenā iezīme ir spēja nogalināt parazītu organisma dzīvās šūnas. Un indēm ir šaura specifika, kas iedarbojas uz mikrobu parazīta šūnām tikai noteiktas sugas vai ļoti tuvu (ar radniecību vai barošanas metodi) tam organismiem.

Turklāt pesticīdi ilgstoši var uzkrāties augu, augsnes, dzīvnieku ķermeņa un cilvēku audos. Tādēļ pēc apstrādes ar ķīmiskajiem preparātiem pirms dārzeņu un augļu ēšanas var paiet noteikts laiks (gaidīšanas periods no pēdējās apstrādes).

Zināmi pesticīdi ne vienmēr darbojas efektīvi, bet ar tiem saistītā toksiskā iedarbība, visticamāk, neko nesalīdzināma. Citiem vārdiem sakot, pesticīdi indē augus. Tātad arī visus, kas tos ēd, ti. Mūs un jūs.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru