Andreja Upīša lugas “Atraitnes vīrs” izrāde Jāņa Akuratera muzejā

Sestdien, 9. jūnijā plkst. 14.00 Jāņa Akuratera muzejā Rīgā, Ojāra Vācieša ielā 6a, viesosies kultūras centra “Iļģuciems” amatierteātris “Rampa” ar režisores Ināras Čakstes iestudēto Jāņa Akuratera laikabiedra Andreja Upīša komēdiju “Atraitnes vīrs”.

Komēdiju “Atraitnes vīrs” Andrejs Upīts saraksta uz publicē grāmatā 1925. gadā. Roberts Kroders par lugu savulaik rakstīja: “Andrejs Upītis savā komēdijā “Atraitnes vīrs” tiecas uz tīri komēdisku veidošanu, apliecinādams sava satīriskā talanta augošo spēku. Viņa satīra aug uz iekšējo patiesību, viņš smalkumu, ar kādu veidot cilvēku komiskos likteņus, smieties par savas tautas, sava laika vājībām, pretējībām. (..) Upīša jaunā komēdija ir reālistisku tipu un situāciju komēdija ar Gogoļa “Revidenta” darbības shēmu.” Arī pirmizrādi Latvijas Nacionālajā teātrī Alfreda Amtmaņa-Briedīša režijā luga piedzīvo 1925. gadā.

1926. gadā Jānis Akuraters, apcerot jaunāko latviešu dramaturģiju, par Andreja Upīša komēdiju rakstīja: “Tā ir pilsētas nomaļu dzīves un tipu komēdija, kurā tipiskas Upīša rakstnieka simpātijas un antipātijas savītas ar pilsoņiem un brīvajiem vieglas dzīves meklētājiem “proletāriešiem”. (..) Daži tipi asi raksturīgi, skatuves cienīgi.”

Akuratera minētie “tipi” – namsaimnieks Grunte, lopu kautuves feldšeris Klēmanis, vecmeita Otīlija, liekulīgi svētā Klēmaņa kundze un citi – izrādes laikā darbosies gan Jāņa Akuratera muzeja pagalmā, gan iekštelpās.

Teātra studija “Rampa” ar savām izrādēm Jāņa Akuratera muzejā ir viesojusies vairākkārt. Ināras Čakstes režijā teātra studija ir iestudējusi un muzejā izrādījusi arī Jāņa Akuratera darbus: 2008. gadā “Kalpa zēnu vasaru”, 2014. gadā – pasaku lugu “Šis un tas Itnekas”.

Ieejas maksa – EUR 2,00; skolēniem, studentiem, pensionāriem EUR 1,50.

Izrādes norise tiks fotografēta muzeja darbības dokumentēšanas nolūkos. Foto un video materiāli var tikt publicēti interneta resursos un izmantoti muzeja publicitātes pasākumos. Vairāk informācijas: www.memorialiemuzeji.lv

Papildu informācija par izrādi: Ruta Cimdiņa, Jāņa Akuratera muzeja vadītāja, tel. 29451112; Ināra Čakste, teātra studijas “Rampa” režisore, tel. 29466152

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru