Aprīlī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,1%

2018. gada aprīlī, salīdzinot ar 2017. gada aprīli, mazumtirdzniecības kopējais apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās pieauga par 3,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati. Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms palielinājās par 2,1 %, nepārtikas preču mazumtirdzniecība, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, pieauga par 3,7%, bet autodegvielas mazumtirdzniecība – par 3,5 %.

Salīdzinot ar iepriekšējā gada aprīli, lielākais apgrozījuma kāpums nepārtikas preču grupā bija metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (par 14,3 %), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču (par 9,8 %), kā arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 6,7 %). Savukārt lielākais apgrozījuma kritums bija mazumtirdzniecībā stendos un tirgos (par 4,9 %), kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 6,2 %).

Mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā kalendāra dienu ietekmi, pieauga par 5,9 %.

2018. gada aprīlī, salīdzinot ar martu, pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem salīdzināmajās cenās mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums samazinājās par 1,3 %. Pārtikas preču mazumtirdzniecība kritās par 2,0 %, nepārtikas preču pārdošanas apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, samazinājās par 0,7 %, bet autodegvielas mazumtirdzniecība saruka par 1,3 %.

Apgrozījums krities mājsaimniecības elektroierīču (par 8,7 %), farmaceitisko un medicīnisko preču mazumtirdzniecībā (par 6,3 %), kā arī mazumtirdzniecībā pa pastu vai interneta veikalos (par 3,5 %).

Savukārt apgrozījums pieaudzis metālizstrādājumu, instrumentu, būvmateriālu un santehnikas (par 7,0 %), kultūras preču un atpūtai paredzēto preču (par 5,0 %), kā arī apģērbu, apavu un ādas izstrādājumu mazumtirdzniecībā (par 4,3 %).

2018. gada aprīlī salīdzinājumā ar martu mazumtirdzniecības uzņēmumu kopējais apgrozījums faktiskajās cenās, neņemot vērā sezonalitāti, samazinājies par 0,4 %.

Plašāka informācija par sezonāli izlīdzinātiem, kalendāri izlīdzinātiem un neizlīdzinātiem mazumtirdzniecības apgrozījuma indeksiem pieejama CSP datubāzē sadaļā Tirdzniecība un pakalpojumi

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru