Bērni, kurus bērnībā pēra, pieaugot būs daudz agresīvāki

Ļoti daudzi vecāki pārlieku bieži un par daudz savus bērnus soda fiziski, tā vietā, lai kontrolētu savas emocijas un daudz efektīvāk disciplinētu savus bērnus.

Lasi vēl: Ar šī raksta palīdzību tu spēsi saprast perfekti ko tavs kaķis vēlas tev pateikt

Diemžēl ļoti daudz vecāku per savus bērnus ar siksnu vai sit ar roku, lai šādā veidā panāktu, ka viņi viņus klausa.
Daudzi attaisnojas ar to, ka viņiem un viņu vecākiem tas ļoti labi iedarbojās, tadēļ arī viņi to dara ar saviem bērniem. Taču arī jūsu vecāki var kļūdīties, jo arī viņi ir tikai cilvēki.
Ļoti daudzi vecāki sit savus bērnus, nemaz necenšoties šādi sniegt viņiem kaut kādu mācību. Tas var likt vecākam justies emocionāli labāk, bet bērnam radīt paliekošu traumu.
Pavisam neseni pētījumi pierāda, ka bērnu sišana var panākt to, ka no viņiem izaug vardarbīgi un agresīvi cilvēki ar emocionāla rakstura problēmām.
Teksasas Universitātes Medicīnas katedras pētījumos tika izpētīti vidēji 800 pieaugušo, kas attiecībās uzvedas agresīvi – viņi visi bija bērnībā cietuši no saviem vecākiem. Pētījumā atklājās, ka šāda tipa vardarbība visvairāk atspoguļojās pēcāk uz sievietēm.
Šādā veidā bērniem tiek rādīts, ka fiziska sišana ir vienīgais veids, kā risināt konfliktus, iemācītu kaut ko – turklāt šī “mācīšana” pēcāk cilvēkam tiek iesakņota visu atlikušo dzīvi.

Lasi vēl: Mamma un divi bērni nomira dēļ automašīnas defekta. Lūdzu, nepieļaujiet šādu kļūdu, ja pārvietojaties ar auto!
Vecāki ir fiziski lielāki un spēcīgāki par saviem bērniem. Viņi tāpat arī zina vairāk, viņu smadzenes ir daudz attīstītākas, kas ļauj viņiem kontrolēt savas emocijas. Kad vecāki cenšas mācīt savu bērnu, viņi rāda piemēru tam, ka mazāku un vājāku cilvēku izsišana ir pilnīga norma, jo tā iespējams dabūt to, ko vēlaties. Tādēļ šādiem vecākiem nevajadzētu brīnīties, ka viņu bērni skolā piekauj tos, kuri ir mazāki un vājāki par viņiem.
Tāpat pētījumā tika pierādīts, ka sitieni vai pļaukas, kuras saņem bērni, padara tos par dusmīgiem, sašutušiem pieaugušajiem ar psiholoģiskām un emocionālām problēmām.
Metaanalīze par soda ietekmi norādīja – jo vairāk fiziski tiek sodīts bērns, jo izaicinošāk viņi uzvedas, jo sliktākas ir viņu attiecības ar vecākiem, jo lielāka iespēja, ka viņi izrādīs vardarbību attiecībās ar savu partneri. Šiem cilvēkiem ir daudz lielāks risks ciest no psiholoģiska rakstura problēmām, izjūtot, piemēram, trauksmi, depresiju, kā arī viņi daudz biežāk lieto psihotropās vielas. Maza ir iespēja, ka šie cilvēki spēj just līdzi citiem un viņi īsti neatbils morālajām uzvedības normām.
Tādēļ ieteikums vecākiem, kas gribēja bērnus un tamdēļ viņus arī radīja – ja jūs viņus gribējāt, tad iemācieties viņus disciplinēt citā veidā, nevis fiziski iespaidojot.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru