Dabas novērojumu portāls aicina ziņot, ja redzēts lielais nātru raibenis

Dabasdati.lv informē, ka portālā ikviens aicināts dalīties savos novērojumos dabā – ziņot par savvaļas augiem, dzīvniekiem un citiem organismiem. Visa informācija iespējami precīzi tiek piesaistīta Latvijas kartei, tāpēc iegūtos datus var izmantot pētniecībā. Šogad īpaši nepieciešama palīdzība lielā nātru raibeņa sugas īpatņu skaitīšanā.

“Lielais nātru raibenis jeb admirālis Vanessa atalanta ir īpašs ar to, ka tā ir migrējoša tauriņu suga. Lielie nātru raibeņi katru pavasari veic pārlidojumu no Eiropas dienvidiem uz Centrālo Eiropu un Ziemeļeiropu. Tiem tauriņiem, kas atlidojuši laicīgi un sekmīgi sapārojušies, vasaras otrajā pusē izšķiļas jaunā paaudze. Gada otrajā pusē jaunie tauriņi migrē atpakaļ uz dienvidiem, lai pārziemotu. Lai gan Latvijā zināmi arī daži lielā nātru raibeņa ziemošanas gadījumi, lielākoties mūsu platuma grādi tam nav piemēroti.

Portāls Dabasdati.lv ir iesaistījies projektā un ziņotos datus par lielo nātru raibeni sniedz Šveices zinātniekiem. Pētījumā var iesaistīties ikviens. Vienīgais, kas jādāra – jāziņo par redzētiem lielajiem nātru raibeņiem portālā Dabasdati.lv. Ziņojot ir jānorāda redzēto īpatņu skaits un attīstības stadija, kādā suga novērota – pieaudzis īpatnis, kūniņa vai kāpurs.

Lielais nātru raibenis ir paliels dienastauriņš ar raksturīgu, viegli iegaumējamu spārnu krāsojumu. Latvijā samērā bieži sastopams. Lielo nātru raibeni var pamanīt gan sildāmies saulē uz dažādām virsmām, gan barojamies ziedos.

Gan 2017., gan 2018. gadā pirmais Dabasdati.lv ziņotais lielā nātru raibeņa novērojums ar fotogrāfiju bijis 20. aprīlī – pērn Kolkā, ziņotājs Mareks Ieviņš, un šogad Straupes pagastā, ziņotājs Sandis Laime. Jādomā, ka šie īpatņi bija pārziemojuši turpat. Lielākā skaitā suga Latvijā ir novērojama sākot ar maija beigām – jūnija sākumu.

2017. gadā portālā Dabasdati.lv ziņoti 419 lielā nātru raibeņa novērojumi, taču pavisam kopā Dabasdatu datu bāzē uzkrāti 1169 sugas novērojumi. Paldies visiem aktīvajiem tauriņu ziņotājiem – Jūsu ziņotie novērojumi ir ļoti vērtīgi ne tikai Latvijas, bet arī visas Eiropas mērogā!

Aicinām arī 2018. – pēdējā pētījuma gadā – turpināt būt aktīviem lielā nātru raibeņa vērotājiem un ziņot visus sugas novērojumus portālā Dabasdati.lv!”

Avots:dabasdati.lv

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru