Dzintaru pludmalē apskatāma tēlniecības izstāde “Mākslas liedags. Totēmi”

25. jūlijā Dzintaru liedagā pie Turaidas ielas atklāta mākslinieku Roberta Dinera, Mārtiņa Dakša, Andra Losa un Kristapa Strauta veidota brīvdabas tēlniecības izstāde “Mākslas liedags. Totēmi”.

Lilija Dinere, izstādes kuratore: “Mākslinieku radītie totēmi veidoti tā, lai iekļautos vidē – dienā kopā ar pludmales atpūtniekiem izbauda vasaras tveici, bet vakara krēslas stundās tie uzrunā skatītājus ar maģisku starojumu, saplūstot vienotībā ar rietošo sauli un jūras horizontu.”

Izstādes tēma “Totēmi” paver plašas māksliniecisko ideju interpretācijas, ietverot asociācijas par simbolisko cilvēka saiti ar dabas parādībām, senām tautas tradīcijām, ar dzīvnieku un augu simboliem un to mūsdienīgo interpretāciju. Bronzā, misiņā, tēraudā un kokā veidotās skulptūras ļauj mākslai dabīgā veidā saplūst ar vidi, kur tās ir pieejamas ikvienam pludmales apmeklētājam. Mākslinieciskajās kompozīcijās izmantotas arī jūras putnu spalvas, gliemežvāki, dzintars un citi Jūrmalas vidē sastopami materiāli.

Līdzās ekspozīcijai “Mākslas liedags. Totēmi” 10. augustā plkst. 16.00-19.00 un 25. augustā plkst. 17.00-20.00 jūrmalnieki un viesi varēs piedalīties mākslas darbu tapšanā – radošās, eksperimentālās darbnīcās veidot cieto smilšu skulptūras, noņemt jūras gultnes smilšu rakstu nospiedumus. Lietojot īpašu tehniku, smilšu rakstu būs iespēja saglabāt cietā materiālā. Radošajās darbnīcās varēs vērot mākslinieku metālliešanas un metāla kalšanas paraugdemonstrējumus.

Vakara krēslas stundās un naktī tēlniecības objekti ir izgaismoti, kas ekspozīcijai piešķir neparastu noskaņu.

Projektu īsteno biedrība “Erelde”, atbalsta Jūrmalas pilsēta Jūrmalas pilsētas domes projektu konkursā “Jūrmala – Latvijas valsts simtgadei”. Projekta kuratore – Lilija Dinere, tehniskie konsultanti Andris Loss un Imants Roķis.

Izstāde būs apskatāma līdz 14. oktobrim.

Attēli no izstādes “Mākslas liedags. Totēmi” atklāšanas Dzintaru pludmalē 25. jūlijā.

Foto: Ivars Ķezbers, Jūrmalas pilsētas dome

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru