Eiropā izplatījusies bīstamā listerioze: 6 cilvēki miruši

Listerioze ir nopietna infekcijas slimība ar kuru saslimst, ja uzturā tiek lietota termiski neapstrādāta pārtika, kas inficēta ar listeria monocitogēnu baktērijām. Simptomi parādās pāris dienu līdz četru nedēļu laikā no inficētās pārtikas apēšanas brīža. Par saslimšanu parasti liecina, galvassāpes, stīvums kaklā, apjukums, līdzsvara zudums, drudzis un sāpes muskuļos. Lai arī listerioze ir salīdzinoši reta saslimšana, tā ir ļoti bīstama, jo tā skar cilvēka centrālo nervu sistēmu un izraisa iekšējo orgānu bojājumus.

Sākumā izvirzītais pieņēmums, ka pēdējo trīs gadu laikā par inficēšanos ar listeriozi Eiropā varētu būt vainojama sasaldēta kukurūza, izrādījies patiess.

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) un Eiropas slimību profilakses un kontroles centrs(ECDC) kopīgi nāca klajā ar ziņojumu par listeriozes izplatību. Ziņojumā minēts, ka cilvēki, kas inficējušies ar listeriozi uzturā lietojuši sasaldētu kukurūzu, līdz šim inficēšanās ar listeriozi konstatēta Austrijā, Dānijā, Somijā, Zviedrijā un Apvienotajā Karalistē, kā arī iespējama arī citās valstīs.

Augstāk minētās Eiropas valstis kopā ziņojušas par 32 saslimšanas gadījumiem ar listeriozi, tostarp sešiem letāliem gadījumiem pēdējo divu gadu laikā. Izmeklēšana šobrīd turpinās un tiek skaidroti iespējamie inficēšanās avoti. Līdz šim noskaidrots, ka visi saslimušie uzturā lietojuši Polijā iepakotu sasaldēto kukurūzu, kuras izcelsmes valsts ir Ungārija. Tiek skaidroti precīzi apstākļi, lai noteiktu pārtikas inficēšanās posmu.

Zināms, ka Polijas, Somijas, Zviedrijas un Igaunijas pārtikas nozares uzņēmumi jau atsaukuši potenciāli inficētos produktus.

Lai maksimāli samazinātu risku inficēties ar listeriozi, jebkurš sasaldēts pārtikas produkts jāuzkarsē, lai nogalinātu kaitīgos patogēnus. Šīs rekomendācijas īpaši jāņem vērā vecāka gadagājuma cilvēkiem, stāvoklī esošām sievietēm un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu.

Avots: foodsafetynews.com; cdc.gov

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru