Entomologs skaidro, kāpēc nedrīkst nogalināt mājas zirnekļus

Tautas ticējums vēsta, ka, nositot zirnekli, var iedzīvoties nelaimēs. Izrādās, ka šīm tautas ticējumam ir nopietni bioloģiskie iemesli zirnekļi ir svarīga ekosistēmas daļa, un tie pasargā mūsu mājokļus no dažādiem bīstamiem kaitēkļiem. Tā apgalvo Mets Bartons, entomoloģijas speciālists no Ziemeļkarolīnas.

„Es zinu, ka var būt būs visai grūti jūs pārliecināt, taču ļaujiet man vismaz mēģināt. Nākošreiz nenogaliniet zirnekli, ko sastapsiet savās mājās,” raksta Bartons, „zirnekļi ir neatņemamā jūsu mitekļa ekosistēmas sastāvdaļa, tie ir arī pilnībā patstāvīgi organismi.”

Entomologs kopā ar saviem kolēģiem veica 50 pilsētas un lauku māju pētījumu, meklējot tajās kukaiņus. Katrā no tām tika atrasti zirnekļi. Visbiežāk tika atrasti pogu zirnekļi un garkājzirnekļi. Abas šīs zirnekļu grupas auž zirnekļtīklus un gaida tajos savus upurus.

„Zirnekļi ir visēdāji, viņi ēd visu, ko spēj noķert. Viņi regulāri noķer kaitēkļus un kukaiņus, kas pārnēsā dažādas slimības, piemēram, odus,” atzīmē biologs „eksistē lēcējzirnekļu suga, kas par savu medījumu izvēlās asiņu sasūkušos moskītus. Tādējādi, nogalinot zirnekli, jūs nogalināt jūsu mājai īpaši derīgu plēsoņu.”

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru