Expo 2020 metu konkursā uzvar SIA ‘Riga Architecture Institute” ar ideju “Ēters”

Latvijas lielākā uzņēmēju biedrība Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) piektdien, 28.decembrī, paziņo, ka pēc papildu sarunām un konkursa metu precizēšanas Latvijas paviljonam Expo 2020 Dubaijā izvēlēts SIA “Riga Architecture Institute” ideja “Ēters”, ko izstrādājusi starptautiski atzīta profesionāļu komanda.

Komandā iekļauti šādi profesionāļi: Niklāvs Paegle, Dagnija Smilga, Kārlis Bērziņš un Pīters Bauers (Peter Bauer).

Lai gan pēc pirmās kārtas par metu konkursa uzvarētājiem tika atzīti SIA “Mailītis A.I.I.M.” darbs ar nosaukumu “Skaņais mežs”, pēc papildu sarunām, precizējumiem, tāmju izstrādes un konsultācijām ar būvniekiem uz vietas Dubaijā, tika nolemts, ka Latvijas paviljonu veidos SIA “Riga Architecture Institute”. Idejas pamatā ir nevis materiālais resurss, bet gan pozicionēt Latviju kā vietu ar intelektuālo resursu, veidojot valsts tēlu nākotnei. “Mēs vēlējāmies atkāpties no ierastā un parādīt Latviju kā modernu un uz attīstību vērstu vietu. Paviljona pamatā ir atvērta tipa konstrukcija, kas izskatās, kā vilnis, kur integrētas dažādas saliņas, apvienojot dabu, tehnoloģijas, intelektuālo pieredzi un biznesa iespējas,” saka Expo 2020 projekta vadītājs Ansis Egle.

Trešo vietu pēc metu konkursa otrās kārtas saglabāja SIA ‘Low Tech” ar darbu “Kustīgais mežs”.

No Dubaijas saņemto būvnieku atzinumi liecina, ka iesniegtās idejas ir realizējamas, tādēļ žūrijas galvenais uzdevums bija vienoties par to, kā Latvija labāk tiks pozicionēta. “Darbs bija interesants un vienoties par labāko ideju bija ļoti sarežģīti, jo projekti bija profesionāli izstrādāti, piedāvājot kā arhitektoniskos, tā radošos risinājumus, lai apmeklētāji gūtu unikālu pieredzi,” saka A.Egle.

Kopumā LTRK pirmajā kārtā saņēma 17 pieteikumus paviljona izveidei Expo 2020 Dubaijā, kur žūrija, vērtējot gan idejas, gan tehniskos risinājumus, u.c. informāciju, izvēlējās trīs labākos darbus.

Expo 2020 Dubaijas devīze ir: Savienojot prātus, radīt nākotni (Connecting minds, creating the future). Izstādes apakštēmas ir: Ilgtspēja, Iespēja un Mobilitāte.

Metu konkursa žūrijā bija iekļauti divi arhitekti – Zane Tetere un Artis Zvirgzdiņš – , sociālantropologs Roberts Ķīlis, grafiskais dizaineris Artis Tauriņš un radošo aģentūru pārstāve LADC izpilddirektore Annija Mežgaile. Kā novērotāji žūrijas darbā piedalījās Dizaina padomes un Latvijas Būvinženieru savienības pārstāvji.

LTRK līdz šim organizējis Latvijas dalību vairākās Expo izstādēs – 1992.gadā Seviļā (Spānija), 1993.gadā Tedžonā (Dienvidkoreja), 1998.gadā Lisabonā (Portugāle) un 2017.gadā Astanā (Kazahstāna).

Expo 2020 Dubaijā solās būt nozīmīgs notikums pasaulē. Līdz šim dalību apstiprinājušas jau vairāk nekā 190 valstis. Paši organizatori uzsver, ka šī būs visu laiku labākā Expo izstāde. Jau pašreiz Expo 2020 Dubaijas organizatori rīkojas jaunos, līdz šim neredzētos izstādes organizēšanas veidos, piemēram, izveidojot īpašu inovāciju fondu 100 miljonu eiro apjomā, lai atbalstītu dažādus jaunuzņēmumus. Finansējumu saņēmis arī viens Latvijas uzņēmums.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) ir politiski neitrāla uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies vairāk nekā 2400 individuāli biedri un vairāk nekā 60 uzņēmēju biedrības. LTRK individuālo biedru – uzņēmumu – apgrozījums 2016.gadā pārsniedza 13,6 miljardus eiro.

LTRK pārstāv savu biedru – uzņēmēju intereses valsts un pašvaldību institūcijās, cīnoties par labāku biznesa vidi, kā sniedz praktisku atbalstu saviem biedriem, palīdzot celt uzņēmumu konkurētspēju, kā arī atrast jaunus sadarbības partnerus Latvijā un ārvalstīs.

LTRK ir pilntiesīga starptautiskā tirdzniecības un rūpniecības kameru tīklojuma – vairākus gadu simtus darbības pieredzi uzkrājušo un daudzu miljonu visas pasaules uzņēmēju apvienojošo Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas (EUROCHAMBRES) un Starptautiskās Tirdzniecības palātas (ICC) – biedre.

Biedrība ir viena no vecākajām Latvijas nevaldības organizācijām – LTRK ir uzņēmēju balss un atbalsts jau 80.gadu!

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru