Facebook uztaisīts aicinājums Latvijas krieviem nesvinēt 18. novembri un neēst Jāņu sieru

 

Latvijas sabierībā turpinās karstas diskusijas par nesen apstiprinātajiem likuma grozījumiem, kas paredz pāreju uz vispārējās vidējās izglītības ieguvi tikai valsts valodā, pārejas procesu noslēdzot 2021./2022. mācību gadā.

Valsts prezidents Raimonds Vējonis 2.aprīlī izsludināja attiecīgos grozījumus Izglītības likumā un grozījumus Vispārējās izglītības likumā.

Daudzi no Latvijas krievu kopienas šos grozījumus uztver ļoti sāpīgi, un, iespējams, emociju vadīti, savos Facebook un citu sociālo tīklu profilos ieraksta emocionālus vēstījumus. Viens šāds vēstījums, mūsuprāt, gan pārkāpis morāles (un iespējams arī likuma) normas,  jo cita starpā aicina Latvijas okupācijas piemiņas dienā  17. jūnijā rīkot svētku maršu “par godu vasaras sākumam”. Viena lieta ir aicināt neēst Jāņu sieru un neiet uz svētku uguņošanu, bet cita lieta – aicināt svinēt dienā, kad tiek pieminēta Latvijas okupācija. Vienlaikus vēlos uzsvērt, ka ikvienam cilvēkam ir tiesības protestēt un pausts savus uzskatus pret sev netīkamiem procesiem kā vien viņi vēlas, tik ilgi kamēr tas nepārkāpj likumu. Vairums no šiem aicinājumiem daudziem no mums varbūt liksies emocionāli nepatīkami (kādam varbūt arī smieklīgi), tomēr  tās ir ikviena cilvēka tiesības paust savus uzskatus.

Uzreiz vēlamies uzsvērt, ka diskusijās pie minētā ieraksta Facebook ļoti daudzi cilvēki izsakās negatīvi par šo “plānu”, un apšauba plāna autora veselo saprātu.. vai arī pieļauj, ka viņš grasās iet politikā! Tas liek domāt, ka šo gadu gaitā Latvijas sabiedrība ir mainījusies, un Latvijas krievu piederības sajūta Latvijas kultūrai un valstij ir augusi.

 

Publicējam šī aicinājuma tulkojumu no krievu valodas:

“Plāns/melnraksts diskusijai

Ignorēt uzņēmumu, kas mūs ignorē. Vai nerunāties krieviski? Mēs pie jums neko nepērkam!

………..

Šķir otru lapu, lai lasītu visu “plānu”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru