Grozīta Āfrikas cūku mēra riska zonu teritorija

Valdība otrdien, 17. aprīlī, apstiprināja Zemkopības ministrijas sagatavotos grozījumus noteikumos par Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību.

Tā kā Latvijā ir konstatēti vairāki jauni mežacūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri, tiek grozīta ĀCM riska zonu teritorija.

I riska zona līdztekus iepriekš noteiktajam turpmāk būs Saldus novada Zirņu pagasta daļā, kas atrodas uz dienvidiem no autoceļa A9, Skrundas novada Skrundas pagasta daļā, kas atrodas uz dienvidiem no autoceļa A9, kā arī Skrundā.

Savukārt Zirņu pagasta daļā, kas atrodas uz ziemeļiem no autoceļa A9, Skrundas novada Raņķu pagastā un Skrundas pagasta daļā, kas atrodas uz ziemeļiem no autoceļa A9, turpmāk būs II riska zona.

Turpmāk arī Kuldīgas novada Snēpeles pagastā, Tērvetes novadā, Auces novada Vecauces un Ukru pagastā un visā Jelgavas novadā būs II riska zona, kā arī Jelgavā un Aucē.

Ņemot vērā to, ka atsevišķos pagastos nav konstatēts ĀCM mājas cūkām un ir pagājuši 12 mēneši kopš pēdējā ĀCM uzliesmojuma, tiek atcelti ierobežojumi tajos pagastos, kuri iekļauti III riska zonā. Līdz ar to II riska ir noteikta visā Garkalnes, Ikšķiles, Krimuldas, Limbažu, Ropažu, Siguldas, Inčukalna, Salaspils, Sējas novadā, kā arī Stopiņu novada daļā, kas atrodas uz austrumiem no autoceļa V36, P4 un P5, Acones ielas, Dauguļupes ielas un Dauguļupītes.

Tā kā slimība no jauna konstatēta arī mežacūkām Lietuvā un Polijā, arī šajās valstīs mainīts ĀCM riska zonējums.

Vairāk informācijas – noteikumos “Grozījumi Ministru kabineta 2004.gada 17.februāra noteikumos Nr.83 “Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība””, kas stāsies spēkā pēc to publikācijas oficiālajā izdevumā “Latvijas Vēstnesis”.

* Pēc cūku mēra uzliesmojuma Latvijā noteiktā karantīnas teritorija zonām:

• III riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas mājas cūku novietnēs un savvaļas cūku populācijā;

• II riska zona tiek noteikta pēc cūku mēra gadījumu konstatēšanas tikai savvaļas cūku populācijā;

• I riska zona tiek noteikta kā aizsardzības zona ap III vai II riska zonu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru