GURĶI PUDELĒS – ĒRTI UN IZDEVĪGI

Plastmasas pudeles mala palīdzēs:

pasargāt augu nozemesvēžiem, cīņā ar kuru dārznieki bieži zaudē;

ietaupīt ūdeni, laistot augu. Šajā gadījumā ūdens tiek tieši pie saknēm, neizplūstot virs zemes;

atbrīvot stādus no nezāles, kas netraucēs normālam gurķuaudzēšanas procesam un sakņu sistēmas attīstībai, kā arī “neatņems” dārzenimattīstībai nepieciešamos labus minerāļus.

Gadījumā, ja gurķu stādīšanai jūs izmantojat siltumnīcu, jūs maināt augsni stādiem katru gadu, izslēdzot patogēno mikroorganismu veidošanos, tāpēc augi būs veselīgi un stipri, un jūs iegūsiet lielisku ražu.

Sagatavojam vietu stādīšanai

Recepte augsnes sagatavošanas augu stādīšanai var tikt izstrādāta, vadoties no personīgās pieredzes. Galvenais nosacījums ir augsnes porainība un irdenums, lai tai ir laba gaisa caurlaidība. Ja esat dārznieks-iesācējs, varat izmantot gatavu augsni, kuru pārdodveikalā un kas ir paredzēta stādu vai dārzeņu audzēšanai.

Visizplatītākā recepte augsnes sagatavošanai pašu spēkiem ir sekojoša: augsne sastāv no 4 komponentiem, kuras sajauc vienādās daļās: parastā augsne, ko jūs varat izrakt dārzā; satrūdējušas jebkura koka lapas, izņemot ozolu un vītolu; kūdra; drenāžas maisījums.

Drenāžas maisījumam var izmantot saulespuķu pelavas, olu čaumalas vai sfagnu sūnu. Ir labi pievienot augsnei bērzu koka pelnus. Noteikti izmantojiet tos, ja ir tāda iespēja, tad bagāta raža jums garantēta. Vienmēr cenšaties sagatavot augstas kvalitātes augsni, tad gurķu audzēšana pudelēs notiks bez sarežģījumiem, attīstīsies veselīgi stādi un jūs laicīgi novāksiet ražu.

Pudeļu lietošanas varianti

Nākamais solis ir sagatavot plastmasas pudeles. Šim nolūkam izmantojiet pudeles ar tilpumu 5 vai 2 litri. 5-litrigāspudelēs augiembūs ērtāk. Šādā pudelē var iestādīt vairākas sēklas vai stādus, taču 2-litrīgās ne vairāk kā vienu.

Sagatavot pudeles ir vienkārši –ir jānogriež pudeles augšējo daļu (1/3). Jums sanāks plastmasas podiņš un vāks tam. Pudeles dibenā ir jāuztaisa vairāki caurumi, lai nodrošinātu liekā mitruma aizplūšanu, ja gadās pārspīlēt ar laistīšanu. Iegūtie konteineri tiek piepildīti ar sagatavotu augsni, nedaudz sakratot. Pārliecinieties, ka augsnes robeža ir pāris centimetrus zemāka par nogrieztu malu. Tagad jūs varat stādīt izdīgušas sēklas vai iepriekš sagatavotus stādus pa vairākiem gabaliem katrā pudelē. Stādot stādus piecu litru konteineros, maksimālais augu skaits ir 5 gabali.

Plastmasas podiņus ar gurķiem var novietot uz balkona iepriekš sagatavotā vietā, vai transportēt uz vasarnīcu, lai ieraktu tos tur zemē. Konteinerus ierok zemē apmēram uz 2/3, virsū uzliekot vākus, kuri palika pēc pudeļu augšējo daļu nogriešanas, lai stādiem nodrošinātu  siltumnīcas apstākļus un aizsargāt pret aukstumu naktī. Kad gurķi kļūst stiprāki, vāciņus noņem.

Ja plānojat pārstādīt gurķus atklātā laukā, plastmasas pudelēs rekomendē uztaisīt vairāk caurumu vai vispār var nogriezt dibenu, atstājot tikai pudeles sānu puses.

Tāpat plastmasas pudeles ir piemērotas stādu audzēšanai. Šim nolūkam konteinerus sagriež nevis šķērsām, bet gareniski, nogriežot vienu pudeles sieniņu. Pēc tam šo konteineri uzpilda ar augsni, bet augsnē sastāda izdīgušas sēklas. Starp citu, šī stādu audzēšanas metode ir efektīva jebkurai kultūrai. Šādās plastmasas plantācijās ir ērti audzēt zaļumus uz balkona – tie vienmēr būs pieejami svaigi un tepat pie rokas.

Vēl oriģinālāks plastmasas pudeles izmantošanas veids ir sekojošais: sagrieziet pudeli uz pusēm. Būs labāk, ja izmantosiet 2-litrīgo pudeli. Pudeles augšējā pusē – “piltuvē” – ieber augsni un turpat sastāda izdīgušas sēklas, bet otrā pudeles pusē – “glāzē”ielej ūdeni un ieliek tur “piltuvi”. Ūdenim ir jābūt ielietam līdz pudeles kakliņam; korķi, protams, noņem. Rezultātā jūs iegūstāt automātisko individuālo laistīšanas sistēmu katram pašizgatavotām podiņam.Tas ir ērti, skaisti un kompakti.

Lasi vēl: Ibuprofēns var novest pie bēdīgām beigām. Lai tas nenotiktu tev ir jāzina šī informācija!

Kopšana

Gurķi ir smalki augi, viņi mīl siltumu, bet tiešos saules starus uztver slikti, tāpēc, ja šī dārzeņa audzēšana notiek uz balkona, ir nepieciešams nodrošināt tām komfortablu vietu. Pudelēs stādīto gurķi kopšana ir praktiski identiska parasto gurķu kopšanai.

Gurķus aplaista tikai ar ūdeni, kurš ir uzsildīts līdz istabas temperatūrai. Divas nedēļas pēc dzinumu parādīšanās augus sāk piebarot, izmantojot vāju mēslojuma šķīdumu. Ir ieteicams uzsāktar 15 g kālija un 5 g amonija nitrāta, 30 g superfosfāta, 5 magnija sulfātu, kas atšķaidīts ar spaini ūdens. Akurāti aplaistietdzinumus, mēģinot nepieskarties lapām. Pēc 10 dienām jūs varat piebarot augus ar kūtsmēsliem, kas tiek atšķaidīti ar ūdeni proporcijā 1:20.

Kad gurķus audzē siltumnīcā vai uz balkona, jums jāparūpējas par gurķu stīgu veidošanos. Operācija tiek veikta laikā, kad parādās īstā trešā lapa. Tātiek rūpīgi nogriezta, cenšoties nesabojāt kātu. No otrās lapas pumpura pēc 5 dienām attīstās sānu stīga. Otro reizi to pašu operāciju atkārto vēlāk, ar piekto vai sesto lapu, trešo reizi – vēl pēc divām jaunām lapām.

Cenšaties neturēt augus caurvējā, lai izvairītos no miltrasas.

Pievērsiet uzmanību lapu krāsai. Ja viņiem sāk parādīties dzelteni plankumi – tas var būt gurķu slimības rādītājs. Nekavējoties apstrādājiet augu, citādi lapas izžūs. Šim nolūkam var  izmantot ķiploku uzlējumu (5 sasmalcinātās ķiploka daiviņas pārlietar verdošu ūdeni un atstāt ievilkties aptuveni uz 6 stundām) vai sīpolu mizu uzlējumu (0,5 litru lielu burku ar sīpolu mizām pārliet ar karstu ūdeni, atstāt ievilkties un atšķaidīt 1:2). Uzlējumus izkāsta un izsmidzina uz gurķu lapu apakšpusi, kur atrodas kaitēklis.

Savlaicīgi veiktās darbības un dārzeņu kopšana garantēs jums lielisku ražu.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru