Ibuprofēns var novest pie bēdīgām beigām. Lai tas nenotiktu tev ir jāzina šī informācija!

Tas ir ļoti nopietni!

Lasi vēl: Ieraugot šo, katru dienu lieku kafijā aktivētu ogli! Jo…

Jau ne pirmo dienu notiek diskusijas par to, cik droši ir lietot ibuprofēnu grūtniecības laikā. Šī pretiekaisuma līdzekļa iedarbības izpausmes pētījumi tika vērsti uz ilgtermiņa iedarbības uz augļa attīstību mātes miesās, identificēšanu. Vairāk par šo pētījumu rezultātiem lasiet mūsu rakstā.

Ibuprofēns ietekmē augļa olnīcu attīstību

Pētījumā, kas tika publicēts 2018. gadā 02. februārī žurnālā «Cilvēka reprodukcija», tika konstatēts, ka ibuprofēna lietošana pirmo 3 grūtniecības mēnešu laikā var apdraudēt augļa olnīcu attīstību. Pētniekiem izdevās pierādīt, ka olnīcu audi, kuri ir pakļauti ibuprofēna ietekmei pirmo 3 grūtniecības mēnešu laikā, var piedzīvot “ievērojamu šūnu zaudējumu”.

Bet tie ir nepieciešami folikuliem, kas palīdz audzēt sieviešu olšūnas. Iemesls, kāpēc tas var izraisīt  problēmas sieviešu reproduktīvajā funkcijā, ir tas, ka sievietei piedzimstot ir ierobežots olšūnu skaits. Un, kad šīs olšūnas mirst, pa vienai mēneša laikā, šī rezerves samazinās. Ja šī rezerve jau sākotnēji ir zema, tad sievietei novecojot var būt vēl sarežģītāk palikt stāvoklī.

Preparāta iedarbība ir iemesls dzimuma šūnu zudumam

Pētījumā stāstīts, ka, tā īstenošanai, zinātniekiem izdevās izpētīt “Organotipiskie cilvēka olšūnu paraugi, kas izņemti 7-12 nedēļas veciem augļiem, kuri tika pakļauti ibuprofēnaiedarbībai”. Lai nonāktu pie secinājuma, kaibuprofēnsir spējīgs negatīvi ietekmēt augļa attīstību, pētniekiem bija iespēja pārbaudīt kopumā 185 paraugus.

Saskaņā ar pētījumu datiem, šī kaitīgā ietekme noveda pie tā, ka olnīcu eksplantatiem tika konstatēts mazāks šūnu daudzums, kā arī palielināts to zudums, samazināts proliferējošošūnu skaits un dzimumu šūnu zudums. Vienīgais pētījuma trūkums bija tas fakts, ka paraugu testēšana tika veikta ārpus ķermeņa. Eksplantācijas paraugi tika pakļauti iedarbībai, kultivējot tos, nevis dabiskos apstākļos. Tika pierādīts, ka ilgstoša ietekme var radīt ilglaicīgu efektu uz sieviešu auglību.

Ibuprofēns un vīrieša reproduktīvā funkcija

Tāpat iepriekš veiktie pētījumi saistīja preparāta iedarbību ar reprodukcijas problēmu vīriešiem. Tiem, kuri eksperimenta ietvaros lietoja ibuprofēnu katru dienu divas reizes dienā, tika atklājās problēmas ar testosteronalīmeni, kā arī arhipofīzes dziedzeri, kura strādāja ar paaugstinātu slodzi. Šo pētījumu dati tika publicēti ASV žurnālā «Nacionālās zinātņu akadēmijas darbi».

Neapšaubāmi, visiem medicīniskiem preparātiem ir ne tikai labvēlīga ietekme uz mūsu organismu, bet arī blakusparādības. Īpašā nozīme šiem negatīviem efektiem ir sievietēm, kuras ir bērnu gaidībās. Dažreiz iztikt bez medikamentiem vienkārši nav iespējams, taču ir ieteicams to darīt ļoti uzmanīgi.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru