Interesanti fakti par sēnēm, kurus jāņem vērā dodoties sēņot

Fakts Nr. 1: visas sēnes vēl nav pieskaitītas

Zinātnieki uzskata, ka sēnes ir visdaudzveidīgākais sastopamaisaugs uz mūsu planētas. To ir tik daudz, ka uz katru augu sugu ir 6 sēņu sugas, ar visprecīzāko aprēķinu izrādās, ka ir apmēram 2 miljoni sēņu sugu. Tajā pašā laikā izpētītas tikai 100 tūkstoši sugas, vēl mazāk ir klasificētas.

Fakts Nr. 2: sēnēm ir karaliste

Garas debates par to, kas sēnes: augi vai dzīvnieki, beidzās 1960. gadā, kad tās tika sadalītas atsevišķā sēņu valstībā. Ar olbaltumvielu saturu sēnespiederās tuvāk dzīvniekiem, kā arī ar ogļhidrātu un minerālvielu sastāvu – augiem.

Lasi vēl: Pol***ja sola aizturēt viltus ziņas par centra ‘Alfa’ sabrukšanu publicētājus

Fakts Nr. 3: lielākā daļa sēnes mums nav redzama

Sēņes ķermenis ir micēlijs, kas atrodas zemē. Tas var izstiepties lielos attālumos. Un tieši sēne ir auglis, kas paredzēti reprodukcijas programmas veicināšanai.

Fakts # 4: sēnes ir ļoti izturīgas/dzīvotspējīgas

Ja sēnes būtu mazāk izturīgas, tās nebūtu saglabājušas savu daudzveidību. Ciktāl tās ir izturīgas, ikviens, kam kādreiz ir bijusi sēnīšu infekcija vai cīnījies ar sieniņu sieniņu bojājumu, to var iedomāties. Ir ļoti grūti noņemt sēni. Protams! Sēnes izdzīvo augstumā virs 30 tūkstošiem metru virs zemes, iztur spēcīgu starojumu (Černobiļas avārijas centrā saglabājušās sēnes) un 8 atmosfēru spiedienu. Tās var dzīvot pat uz sērskābes virsmas!

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru