Ja jums ir iedzēlusi bite – svarīgi zināt ikvienam!

Nekad koduma brīdī biti nevajag nogalināt, jo koduma laikā viņas organisms izdala īpašu vielu, kas darbojas kā signāls viņas sugas brāļiem, izraisot viņu starpā naidu un dusmas. Tā rezultātā jums var uzbrukt arī citas bites.

Bišu indes sastāvs
Bišu indes ķīmiskais sastāvs ir ļoti sarežģīts, tas satur olbaltumvielas, taukus, ogļhidrātus, skābes, svarīgus makro un mikro elementus. Taču mēs pievērsīsim lielāko uzmanību tām vielām, kuras rada spēcīgāko iedarbību uz cilvēka organismu.

Lasi vēl: Vīrietis nolēma izklaidēties ar prostitūtām, bet viņu starpā satika savu sievu – neveiklākā situācija pasaulē!

Melitīns – indes bāzes toksīns, kas sajaukt ar asinīm var iznīcināt eritrocītus. Melitīns izraisa organisma iekaisuma procesus, radot problēmas arī ar gremošanas trakta darbību.
Apamīns – tas ietekmē nervu sistēmu, izraisot darbības traucējumus dažādos nervu nodalījumos.
Histamīns – izraisa sāpes, pietūkumu, apsārtumu, smagu alerģisku reakciju, kas var izraisīt strauju As**sspiediena kritumu.
Hialuronidāze – ferments, kas iznīcina mikopolisaharīdus. Tas izraisa strauju tūskas izplatīšanos visā organismā.
Fosfolipāze A – pastiprina iekaisuma procesus un veicina As**s šūnu bojāšanos.

Ko darīt, ja iedzēlusi bite?
Uzmanīgi (ja jums pie rokas ir pincete, tad izmantojiet to, taču pirms tam to dezinficējiet) izvelciet dzeloni, nepieskaroties maisiņam ar indi. Ja centīsieties dzeloni izspiest no ādas, tad pārspridzināsiet indes maisiņu, panākot, ka tādā veidā inde izplatīsies organismā daudz ātrāk.
Tā kā bišu indei ir skāba pH vide, to iespējams neitralizēt ar sārmainu vidi, piemēram, ziepēm.
Pēc tam nepieciešams dezinficēt koduma vietu. Derēs jebkāds antiseptiķis (ūdeņraža pārskābe, jods, briljanta zaļais šķīdums, furatsilina šķīdums vai amonjaka šķīdums).
Nekādā gadījumā nekasiet sadzelto ādas zonu, jo tas paaugstina infekcijas ievazāšanas risku citās šūnās. Lai noņemtu sāpes un sapampumu, izmantojiet aukstas kompreses.
Pēc brūces apstrādāšanas, iedzeriet antihistamīna līdzekli. To nepieciešams darīt pat tad, ja jums agrāk nav bijušas alerģiskas reakcijas.
Varat izmantot speciālas ziedes ar antihistamīna efektu, jo tās palīdzēs samazināt sāpes un citus blakusefektus.
Kamēr pampums nav zudis, nepieciešams dzert pēc iespējas vairāk šķidrumu. Atsakieties no alkohola lietošanas uzturā, jo tas var tikai pasliktināt pampumu.

Alerģija pret bišu kodumu
Alerģiska reakcija bišu koduma rezultātā cilvēkam rodas tādēļ, ka organismam ir specifiska reakcija pret kādu no bišu indes sastāvdaļām.
Dermatologs, alergologs – imunologs Elmīra Dzibova:
“Ja pēc bišu koduma saprotat, ka jums rodas alerģiska reakcija, tad vissvarīgākais ir noskaidrot, kas tieši radījis alerģiju un cik bīstama tā ir jūsu Vese***ai.
Ja bite iedzēlusi kādā no ekstremitātēm vai uz rumpja daļas un koduma vietā izveidojies pūslītis, apsārtums, nieze, bet kopumā jūtaties labi, tad iedzeriet antihistamīnu un uz koduma vietas uzlieciet īpašas želejas vai līdzekļus, kas paredzēti šādiem kodumiem. Vairumā gadījumu jau pēc pāris stundām reakcija būs rimusies un kļūs daudz labāk.

Ja gadījumā bite iedzēlusi sejā, lūpās, uz acu plakstiņa vai mutes dobumā, rodas liels risks iegūt pat dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju – angiodēmu, elpošanas vai redzes traucējumus.
Tātad, ja jūtat, ka bišu kodiena rezultātā uzrodas ļoti smagas alerģiskas reakcijas, nekavējoties zvaniet neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai un paši jau iedzeriet antihistamīna preparātus.

 

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru