Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas 99. dzimšanas dienas svinības

11. janvārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija /JVLMA/ atzīmēs savu 99. gadskārtu. Svarīgākā šīs dienas daļa ir svētku koncerts plkst. 18.00 Lielajā zālē, kura laikā notiek iepriekšējā gada labāko studentu un labākā pedagoga cildināšana.

Pateicoties Latvijas Mobilais Telefons /LMT/ atbalstam, arī šogad par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu – Gada balvu jaunajam mūziķim – saņems divi JVLMA jaunie talanti. Šogad tie ir studenti: komponiste Anna Ķirse un saksofonists Aigars Raumanis. Savukārt ar JVLMA un LMT Gada balvu mācībspēkam 2018 tiks godināta JVLMA asociētā profesore un talantīgā kamermūziķe Herta Hansena.

Balvas pasniegšanas svinīgajā ceremonijā uzstāsies Gada balvas laureāti – Anna Ķirse /kompozīcija/, Aigars Raumanis /saksofona spēle/, Herta Hansena /kameransamblis/, kā arī Andris Pauls/ vijole/, Ēriks Kiršfelds /čells/, JVLMA simfoniskais orķestris un JVLMA jauktais koris, diriģenti – Kaspars Ādamsons, Jānis Baltiņš un Agnese Urka.

Biļetes tikai iepriekšpārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs vai www.bilesuparadize.lv.

Biļetes cena – 10 €, studentiem, skolēniem un pensionāriem – 7 €.

Informācija par Gada balvas 2018 laureātiem:

Herta Hansena – JVLMA Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras pedagoģe, JVLMA un LMT Gada balvas mācībspēkam ieguvējs

JVLMA asociētā profesore Herta Hansena ir talantīga pasniedzēja, atskaņotājmāksliniece un koncertmeistare. Viņai piemīt reta, mūzikas profesoram ārkārtīgi svarīga īpašība – nepieciešamība mūziku izzināt līdz saknēm, iedziļinoties katrā mūzikas stila niansē un pielietojot šajā procesā plašu resursu bāzi no literatūras, mākslas un kino līdz pat mūzikas psiholoģijas studijām.

Pacietīgais un pašaizliedzīgais pedagoģiskais darbs vainagojies augstvērtīgos audzēkņu panākumos. Pagājušajā mācību gadā Hertas Hansenas klases studējošo kvartets “Tempus” guvis panākumus kameransambļu konkursā Granādā (Spānijā) un izcīnījis pirmo vietu 26. “JVLMA labākais studentu kameransamblis” konkursā, kurā otrās vietas laurus plūcis vēl viens docētājas ansamblis – Egija Sproģe-Orehova /flauta/, Elīza Sestule /čells/ un Laura Tamane /klavieres/. Trio ieguvis arī JVLMA Kameransambļa un klavierpavadījuma katedras balvu “Par labāko interpretāciju” un Studējošo pašpārvaldes žūrijas balvu “Par radošu sniegumu”.

Panākumiem un nopelniem bagāta ir arī Hertas Hansenas koncertmeistares darbība JVLMA, kas, sadarbojoties ar jaunajiem instrumentālistiem, atzinīgi vērtēta gan Latvijā, gan ārzemēs. Liels nopelns ir studējošo ansambļa izjūtas attīstīšanā un teicamu interpretāciju veidošanā, radot mākslinieciski augstvērtīgus priekšnesumus ne tikai kursu eksāmenos, bet arī konkursos.

2018. gada aprīlī kopā ar profesora Arta Sīmaņa klases studentu, saksofonistu Aigaru Raumani konkursā “European Saxophone Forum” izcīnīts Grand Prix. Maija mēnesī Herta Hansena ieguvusi pirmo vietu video konkursā “eMuse International Online Music Competition”, savukārt jūnijā uzstājās šī paša konkursa apbalvošanas koncertā Atēnās. Novembra beigās abu atskaņotājmākslinieku sadarbība veiksmīgi realizējusies arī “V “International Interpretation Contest for Saxophones” Rumānijā, kur Aigars ieguvis trešo vietu un Herta saņēmusi labākā koncertmeistara titulu.

Pedagoģiskie un koncertmeistares pienākumi mijas ar intensīvu koncertdarbību. Gada balva mācībspēkam laureāte 2018. gadā aktīvi piedalījusies dažādos radio ierakstos, kamermūzikas un izglītības projektos, sadarbojoties ar tādiem Latvijas mūziķiem kā Ēriks Kiršfelds, Gunta Gelgote, Rīgas Saksofonu kvartets, Sandis Šteinbergs un Ieva Parša. Skatuves partneru lokā atzīmējama sadarbība ar vokālistu Edgaru Skarbuli un Daci Kļavu koncertsērijā “Tālajai mīļotajai”, teicamas atsauksmes izpelnījies arī koncerts “Četras pasaules” un Maijas Einfeldes flautas sonātes pirmatskaņojums kopā ar Ilonu Meiju.

Anna Ķirse – Profesionālās maģistra studiju programmas III semestra studente specializācijā Kompozīcija, JVLMA un LMT Gada balvas jaunajam mūziķim ieguvēja

Komponiste Anna Ķirse ir trešā semestra maģistrante – JVLMA docenta Jāņa Petraškeviča audzēkne. Viņa ir kļuvusi par vienu no pazīstamākajām jaunās paaudzes komponistēm Latvijā. Annas jaunrade ir mākslinieciski spilgta un atzīta arī ārzemēs.

2018. gadā komponiste sadarbojusies ar dažādiem profesionāliem mūzikas kolektīviem – festivālā “Decibels” Latvijas Radio kora grupa /diriģents Kaspars Putniņš/ pirmatskaņojusi “Radices – intro of Tree opera” balsīm un elektronikai, savukārt Latvijas simtgades kordziesmu koncertā Valsts Akadēmiskais koris “Latvija” izpildījis Annas kompozīciju “Bieza Migla Zemi Sedza”.

Komponistes profesionālā interese cieši saistīta ar skatuvi – 2018. gadā komponēta mūzika Vladislava Nastavševa izrādei “Jaunības putns ar saldo balsi” Jaunajā Rīgas teātrī, skaņu gleznas radītas arī Dž. Dž. Džilindžera izrādei “Būt Kejai Gondai” Dailes teātrī un Dmitrija Petrenko izrādei “Kur pazuda saimnieks?” Liepājas teātrī. 13. novembrī kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādīta Mārtiņa Grauda filma ar Annas Ķirses mūziku “Kondoru kalve”.

Anna Ķirse nominēta “Purvīša balvai 2019” par mūziku Ata Jēkabsona izstādei “Dvēseles tumšā nakts”. 2018. gada 28. augustā ISCM Latvijas sekcijas darbu atlasē festivālam “World Music Days 2019”, kas notiks no 2019. gada 2. līdz 10. maijam Tallinā un Tartu, izvēlēts Annas Ķirses skaņdarbs “Artifex auditions” kameransamblim. Starptautisku atzinību guvusi arī kamermūzikas festivālā pirmatskaņotā “Koku opera”, kuru 2019. gada vasarā apjomīgākā formātā uzvedīs Somijā. Komponiste aktīvi sadarbojas ar radošo komandu (Katrīnu Neiburgu, Austri Mailīti u.c.) projekta īstenošanā.

Paralēli komponistes darbībai Anna Ķirse organizē “LULU bērniem”. Kinoteātrī “Splendid Palace” tiek demonstrēti operu un baletu iestudējumi mazajiem skatuves mīļotājiem, apvienojot patīkamo ar lietderīgo – katra video seansa sākumā tiek piedāvāts izglītojošs lektorijs populārzinātniskā valodā, ko lasa kāda no Latvijas mūzikas autoritātēm.

Aigars Raumanis – Profesionālās maģistra studiju programmas III semestra students specializācijā Saksofona spēle, JVLMA un LMT Gada balvas jaunajam mūziķim ieguvējs

Saksofonists Aigars Raumanis ir trešā semestra students, kurš instrumenta spēles prasmi apgūst pie JVLMA profesora Arta Sīmaņa. Saksofonists regulāri apmeklē meistarklases pie pasaulē atzītiem saksofona spēles meistariem – Joonatan Rautiola, Christian Maurer, Eva van Grinsven u.c. Par lielisku sniegumu XIII Starptautiskajos latviešu jauno mūziķu meistarkursos “Baltijas ceļš mūzikā” saņēmis Knuta Lesiņa balvu, kas 2019. gadā Aigaram sniedz iespēju doties koncerttūrē pa ASV.

Regulārs māksliniecisko prasmju pilnveides process vainagojies ar izciliem panākumiem. Aizvadītajā gadā Aigars Raumanis piedalījies vairākos starptautiskos konkursos – Polijā izcīnījis “Grand Prix European Saxophone Forum 2018”, Grieķijā ieguvis pirmo vietu “International Online Music Competition eMuse 2018”, savukārt novembra beigās Rumānijā“V International Interpretation Contest for Saxophones” tika apbalvots ar trešās vietas diplomu. Šī gada laikā spilgti parādījis sevi arī JVLMA Vispārējo klavieru katedrā, saņemot klavierspēles profesora Oļģerta Zīversa balvu.

Aigara Raumaņa ikdiena paiet aktīvā koncertdarbībā. Viņš spēlē alta saksofonu Arvīda Kazlauska dibinātajā saksofonu kvartetā “Atomos” un Rene Laur izveidotajā “Baltic Sea Saxophone Quartet”, kurā apvienojušies vieni no spēcīgākajiem Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Somijas saksofonistiem. Jau trīs gadus koncertē ar trio “Tresensus” (kopā ar koklētāju Līgu Griķi un sitaminstrumentālistu Uģi Upenieku), bieži uzstājas ar ērģelnieku Aigaru Reini un soprānu Ievu Ezerieti. Šogad pirmatskaņojis Andra Dzenīša darbu “Pierrot” saksofonam solo, ka arī daudzus JVLMA studentu darbus.

Paralēli studijām Aigars Raumanis strādā par pedagogu Salaspils mūzikas skolā un brīvajā laikā labprāt komponē. Daži no Aigara sacerētajiem darbiem jau atraduši vietu Latvijas kamermūzikas sastāvu un kolektīvu repertuāros. Daži no tiem: “Greece” (trio “Art-i-Shock”), “O Peixe” (trio “Raksturi.lv”), “Tokāta un Pastorāle” (Aigars Reinis), “Koncerts koklei un stīgu orķestrim” (studentu orķestris, diriģents Artūrs Gailis, koklētāja Līga Griķe) u.c.

Balva jaunajiem mūziķiem tiks pasniegta 15. reizi.

Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas un LMT /līdz 2015. gadam – Swedbank /Hansabankas/ GADA BALVA jaunajam mūziķim tika iedibināta JVLMA 85. dzimšanas dienas – 2004. gadā. To pasniedz 11. janvārī par iepriekšējo gadu. Šo gadu laikā Akadēmijas Gada balvas ir saņēmuši nu jau sabiedrībā labi zināmi jaunie mūziķi: Darja Smirnova, Oskars Petrauskis, Elīna Bērtiņa, Guntis Kuzma, Gunārs Upatnieks, Rihards Zaļupe, Agnese Egliņa, Mārtiņš Circenis, Andrejs Osokins, Raimonds Bramanis, Elīna Endzele, Jurģis Klotiņš, Rihards Plešanovs, Laura Grecka, Agnese Nikolovska, Dace Zālīte, Jānis Liepiņš, Kalvis Kalniņš, Oskars Bokanovs, Rihards Millers, Evija Skuķe, Dāvis Jurka, Magdalena Ceple, Georgijs Osokins, Līga Griķe, Daumants Liepiņš, Jurģis Cābulis un Pēteris Trasuns.

Gadu vēlāk 2005. gadā aizsākās arī GADA BALVA mācībspēkam.

Labākie pedagogi ir bijuši: Artis Sīmanis, Jānis Maļeckis (2 reizes), Natālija Zandmane, Sergejs Osokins, Jānis Lindenbergs, Ilma Grauzdiņa, Selga Mence, Gunta Sproģe, Sergejs Brīnums, Rolands Kronlaks, Vilnis Strautiņš un Viesturs Gailis.

Esiet laipni gaidīti būt klāt!

Papildu informācija:

Annija Bičule, JVLMA Sabiedrisko attiecību speciāliste,

tālr. 29353116, e-pasts: [email protected]

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru