Kā vislabāk iemūžināt skaistākos svētku mirkļus ar viedtālruni

Decembrī svētki un dažādi ar tiem saistīti pasākumi seko viens otram. Lai to skaistākie mirkļi paliktu spilgtā atmiņā, kā arī mēs varētu tajos dalīties ar citiem, bez foto kameras neiztikt. Mobilo sakaru operatora BITE tehnoloģiju eksperti kopā ar dažādu jomu profesionāļiem apkopojuši padomus, kurus ir vērts ņemt vērā, iemūžinot ar viedtālruņa kameru mirdzošās brīnumsvecītes, ziemas ainavu un citus svētku skatus.

Pastāv uzskats, ka svētku salūts, sniegputenis un ziemas prieki uz kalna ir lietas, ko kvalitatīvi iemūžināt fotogrāfijā ir visgrūtāk. Īpaši ar mobilo telefonu. Taču eksperti norāda, ka mūsdienās viedtālruņi aprīkoti ar funkcijām, kas ļauj iegūt lieliskus attēlus faktiski jebkurā vietā un laikā. Tādēļ, pirms ķerties pie fotografēšanas, svarīgi ir izpētīt ierīces iespējas, piemēram, pieejamos fotografēšanas režīmus, jo automātiskais režīms, lai arī universāls, neder jebkura skata fiksēšanai.

“Fotogrāfiju veido gaisma, kompozīcija un, protams, paša autora skatījums un ideja par to, kam attēlā jābūt. Tehniskajā ziņā jāņem vērā trīs parametri: diafragma jeb apertūra, slēdža ātrums un ISO. Tieši ar tiem ir vērts eksperimentēt, ja nepieciešams uzņemt fotogrāfijas neparastākos apstākļos, piemēram, krēslā, vājā vai pārāk spilgtā apgaismojumā,” uzsver fotogrāfs Mārtiņš Plūme.

Diafragmas atvērums nosaka, cik daudz gaismas “ienāk” ierīcē. Ņemot vērā, ka viedtālruņu kamerām tā parasti ir fiksēta, svarīgi atrast pareizās ISO vērtību un slēdža ātruma kombinācijas. Šajā gadījumā ir vērts atcerēties, ka ISO atbild par gaismas jūtību, tāpēc – jo lielāks “cipars”, jo vairāk gaismas matrica spēj uztvert. Tādējādi, fotografējot ārpus telpām dienas laikā, ieteicamais ISO ir 100 līdz 200, fotografējot telpās, mākslīgā apgaismojumā – apmēram 400, bet tumsā – 400 līdz 800. Vēl augstākas ISO vērtības var padarīt attēlu “graudainu”.

Iemūžini svētku salūtu un brīnumsvecītes visā to krāšņumā!

Fotografējot salūtu, sniegputeni un brīnumsvecītes, kā arī gaismu spēles naksnīgā pilsētā, ieteicams izmantot lielāku slēdža ātrumu. Piemēram, ja mijkrēslī vai tumsā iestatīsi mazu ISO (50 līdz 100) un palielināsi slēdža ātrumu līdz četrām un vairāk sekundēm, iegūsi skaistas gaismas līnijas.

Savukārt, ja vēlies izcelt svētku mirkli un izpludināt fonu, kas dos īpašāku noskaņu bildei, izvēlies kameras iestatījumos portreta režīmu vai selektīvo fokusu. Ja tavam telefonam nav šādi iebūvētie režīmi fona pludināšanai, vari lejupielādēt bezmaksas aplikācijas – “VSCO” vai “Afterlight 2”.

“Pie tik lieliem slēdža ātrumiem noturēt roku nekustīgi, kas ir viens no galvenajiem labas fotogrāfijas iegūšanas priekšnosacījumiem, ir ļoti grūti. Bet ar viedtālrunī iebūvēto attēla stabilizatoru vien nereti ir par maz. Tādēļ, fotografējot mirgojošas eglīšu lampiņas, svētku salūtu vai brīnumsvecītes, lieti noder trijkājis vai statīvs,” skaidro BITES tehnoloģiju eksperts Dainis Dembovskis.

Jāatceras arī par kompozīciju – salūtam attēlā jāpiešķir pietiekami daudz vietas, kā arī jāpārliecinās, vai ir redzama arī apkārtējā ainava, kas palīdzēs izveidot iespaidīgu kopskatu, piebilst Plūme.

Tāpat jāņem vērā – ja telefonam ir HDR un RAW režīmi, tiem, fotografējot kustīgus objektus, jābūt atspējotiem. Pretējā gadījumā fotogrāfijai nebūs korektas krāsas, kā arī attēls būs izplūdis.

Pārspēj sevi – uzņem pastkartes cienīgas ziemas ainavas!

Fiksējot dabas skatus, ieteicams izmantot dabīgo apgaismojumu, kā arī tālummaiņas un makro funkcijas, kas ļauj iegūt lieliskus tuvplānus. Īpaši noderīgas tās būs, fotografējot meža dzīvniekus, jo viņi ir ļoti tramīgi – jo tuvāk centīsies piekļūt, jo lielāka iespēja, ka kadrs neizdosies, jo zvēru izbiedēsi.

Kvalitatīvu ainavu iemūžināšanai lieliski noder tā dēvētais līniju režģis, kas sadala viedtālruņa ekrānu trīs daļās vertikāli un horizontāli. Tas palīdz pārbaudīt, cik taisnas ir kadrā iekļautās līnijas, piemēram, ēku sienas vai horizonts. Tāpat tas ļauj izveidot interesantāku kompozīciju, piemēram, novietojot galveno objektu iesāņus, skaidro Plūme.

Iemūžini labākās svētku maltītes tā, lai iekārdinātu citus!

Ja vēlies iegūt kvalitatīvu svētku maltītes fotogrāfiju, iegaumē trīs pamatlietas. Pirmkārt, apgaismojumam jābūt pēc iespējas vienmērīgākam. Pavāre, blogere un vairāku pavārgrāmatu autore Signe Meirāne ir pārliecināta, ka tieši dienasgaisma ir labākais fotogrāfijas “krāsu filtrs”. Taču izvairies no ēnām.

“Pirmkārt, ja apgaismojums ir slikts un pat ar telefona PRO režīmu nevar notvert kāroto, foto vienmēr var pārveidot melnbaltās nokrāsās. Savukārt, lai attēls nezaudētu kvalitāti, vislabāk svētku maltīti fotografēt visa kadra lielumā, lai pēcapstrādes laikā nevajadzētu to apgriezt vai pietuvināt,” pieredzē dalās Meirāne.

Otrkārt, atkarībā no konkrētā ēdiena, jānovērtē labākais fotografēšanas leņķis. Piemēram, kūkas nevajadzētu fotografēt no augšas, jo tad attēls būs plakans un pat pasaulē gardākā kūka izskatīsies “negaršīga”, tādēļ vislabāk tās fotografēt no sāna. Turpretim zupas un pastas jāfotografē no augšas.

Un, treškārt, īsto noskaņu fotogrāfijai piešķir kompozīcija, tāpēc pievērs tai īpašu vērību!

“Ar mūsdienu tehnoloģijām iespējams uzņemt neskaitāmus foto jebkādos apstākļos, bet lai tiem piešķirtu īpašu svētku noskaņu, ieteicams sarūpēt dekorus un piemeklēt atbilstošu fonu vai, piemēram, galdautu ar svētku rakstiem,” tā Meirāne.

Lai paspilgtinātu uzņemtos svētku mirkļus, nebaidies eksperimentēt ar bilžu pēcapstrādi – to praktizē pat profesionāli fotogrāfi! Piemēram, vēl īpašāku noskaņu, izteiksmīgākas krāsas fotogrāfijām varēsi piešķirt ar “Colour Story” un “Snapseed” un citu līdzīgu aplikāciju palīdzību, piebilst Meirāne.

Par BITI

BITE jau vairāk nekā desmit gadus nodrošina Latvijas iedzīvotājiem mūsdienīgus, inovatīvus, viņu vajadzībām atbilstošus mobilo sakaru pakalpojumus. Tīkla infrastruktūras un pakalpojumu attīstībā uzņēmums ik gadu investē aptuveni 10% apgrozījuma. Šobrīd BITEI visā Latvijā ir 800 bāzes stacijas un 37 klientu apkalpošanas centri. BITES 4G tīkla pārklājums veido 98% Latvijas teritorijas, bet jaudīgais BITES 4G internets ir pieejams jau 99% valsts iedzīvotāju.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru