Kariņš Nācis klajā ar nopietnu paziņojumu – Valdības izpildes plānam vajag miljardu Eiro, bet tā nav!

Pirmdien tika sarīkota valdības ārkārtas sēde, kurā Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, no Jaunās Vienotības atzina, ka nepieciešams viens miljards eiro, lai varētu izveidot valdības rīcības plānu. Ministru prezidents atzina arī to, ka jau ticies ar ministriem un secināts, ka līdzekļi, kas nepieciešami valdības rīcības plāna izstrādei visām vajadzībām pašlaik nav pieejami.

Kariņš minējis, ka ja nemainīsim politiku, šī miljarda nebūs. Ja vēlamies īstenot visas prioritātes, to var panākt vai nu pārdalot finansējumu, vai arī paaugstinot nodokļus, taču to neviens nevēlas. Mums būs jānokļūst pie kompromisa. Kariņš ierosina izvērtēt un nolemt ko valdība spētu un vēlētos sasniegt šajos četros gados, ņemot vērā makroekonomikas nozari.

Žurnālistiem Kariņš uzsvēris, ka 2020.gada budžeta sastādīšana būs krietni sarežģīta ar daudz izaicinājumiem, jo pašlaik līdzekļu ministriju prioritātēm neesot. Vēl Kariņš sacījis, ka būs jādomā par ministriju darbības efektivitāti un izdevumu izvērtēšanu, jo ekonomika aug, nodarbinātība palielinās, bezdarbs samazinās, taču tāda sajūta, ka valdībai naudas nav.

Kariņš uzsvēra, ka nāksies krietni strādāt, lai rezultāti būtu pozitīvi, un būs jāvērtē, kuras ministriju prioritātes būtu atbalstāmas, jo šodienas apstiprinātajā Latvijas Stabilitātes programmā 2019.-2022.gadam minēts, ka 2020.gada fiskālā telpa prognozēs ir negatīva ar 11,9 miljonu apmēru.

Kā izvirzāmās prioritātes Kariņš minēja administratīvi teritoriālo reformu un reformas izglītībā un veselībā.

Kariņš atsakās strādāt, ja katrs ministrs rausies pēc sava labuma un savām izdomātajām prioritātēm. Mums būs jāvienojas par kopīgiem mērķiem, minēja Kariņš. Jo mūsu sarežģītākais uzdevums varētu būt tieši 2020.gada budžeta plāns. Mums jātiek tam pāri, lai valsts varētu attīstīties.

Pēc Lieldienām sāksies sarunas par 2020.gada budžetu politiska semināra formā. Tajā plānots apskatīt tādas tēmas kā nodokļu sistēmu, valsts līdzekļu izlietojumu un citas.

Savukārt rīt, 16.aprīlī plkst.9.00 notiks nacionālā trīspusējā sadarbības padomes sēde, kurā izskatīs valdības rīcības plānu.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru