Klajā nākušas interesantas ziņas saistībā ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni

Otrdien notika Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sanāksme, kurā viens no apspriedes punktiem bija Valsts Prezidenta mītnes vieta pēc viņa termiņa beigām. Kā visiem darīja zināmu Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Arnis Salnājs, Raimonds Vējonis netiks pie valsts dzīvokļa pēc tam, kad viņa amata pilnvaras termiņš būs pagājis .

Šis lēmums nav atkarīgs no paša prezidenta, bet gan no likuma izmaiņām, kas ir spēkā jau kopš 2003. gada. Šīs izmaiņas nosaka, ka mājvietas vietā, Vējonis un visi viņa amata pēcteči iegūs paaugstinātu pensiju, kas ikkatru mēnesi būs 85 % apmērā no amatā saņemtās algas.

Ja izbijušie prezidenti kļūs par deputātu vai ministru, šī pensija viņiem netiks izmaksāta.

Šā brīža pensija bijušajiem prezidentiem ir vien 50 %, tātad starpība nav maza.

Kā bonusu Vējonis saņems arī auto, bet arī šajā punktā ir bet. Auto cena vai tās izīrēšanas maksa nedrīkst divkāršot cenu auto, ar kādu var pārvietoties valsts pārvaldes iestādes darbinieki.

Ir veikti apkopojumi par pagājušo gadu, kuros norādīts, ka izbijušo prezidentu mājas un dzīvokļi kopā ar auto izdevumiem sastādījuši 380000 eiro, kas pilnīgi noteikti nav maza summa.

Valsts Prezidenta kancelejas izdevumu tāme pagājušajā gadā sasniedza 6,89 miljonus eiro, bet šī gada plānos ir tērēt par vismaz diviem miljoniem mazāk. Kāpēc pagājušajā gadā summa bija tik liela? Salnāja kungam ir vienkāršs izskaidrojums – tas saistīts ar Latvijas Valsts simtgades jubilejas svinībām, kuru viena no sastāvdaļām bija Valsts prezidenta un ārvalstu delegāciju vizītes pie mums.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru