Krāšņā peoniju balle Dabas muzejā

Latvijas Dabas muzejā nedēļu pirms vasaras saulgriežiem smaržos peonijas. No 13. līdz 16. jūnijam aicinām uz izstāde “Krāšņā peoniju balle”, kas organizēta sadarbībā ar Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrību.

Latvijas dārza puķu karalis Aldonis Vēriņš 2014. gadā izdotajā grāmatā “Latvietis un viņa peonijas” rakstījis: “Mūsdienās zināms milzīgs peoniju šķirņu klāsts – Starptautiskajā reģistrā fiksēts vairāk nekā 8000. Speciālisti lēš, ka tikpat daudz ir nereģistrēto peoniju šķirņu.”

Latvijā peonijas audzētas 200 gadus, tomēr tikai pēdējo desmit gadu laikā, līdz ar uzlabotu šķirņu pieejamību, tās kļuvušas ārkārtīgi pieprasītas dārzkopju vidū, un savā grāmatā A. Vēriņš rakstījis, “[..] vecmāmiņu un vecvecmāmiņu puķu atmoda Latvijā ir sākusies. [..] Peoniju audzētāju kolekcijās šodien ir jau vairāk nekā 1000 peoniju šķirņu, rit selekcijas darbs, tiek veidotas lielas perspektīvas sabiedriskās kolekcijas Latvijas Nacionālajā botāniskajā dārzā, Kalsnavas arborētumā u.c.”

Izstādē Dabas muzejā piedalīsies: Ināra Aire no Salaspils, Andris Berkins no Kroņauces, Dzintra Jurevica no Tukuma, Ingūna Leiškalne no Rīgas, Raimonds Petrovskis no Rīgas, Līga Popova no Priekuļu novada, Dagnija Voita no Kuldīgas novada, Aldonis Vēriņš, Nacionālais botāniskais dārzs un citi audzētāji.

Izstādes laikā Rīgas Dārzkopības un biškopības biedrības pārstāvji sniegs konsultācijas par peoniju šķirnēm, audzēšanu, selekciju un šķirņu izvēli dārzam.

Izstādes atklāšana trešdien, 13. jūnijā, plkst. 12.00 Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādes darba laiks:

T. – 11.00 – 17.00

C. – 10.00 – 19.00

P. – 10.00 – 17.00

S. – 10.00 – 17.00

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru