Latvijā populārākajās tējās atrastas pesticīdu atliekas, kas pārsniedz normas robežas

Vides aizsardzības organizācija “Zaļā brīvība” sadarbībā ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu projekta „Lielveikalu zīmolu produktu ilgtspējas celšana, kā svarīga komponente 2015. Eiropas gadā attīstībai un tālāk” ietvaros veikusi pētījumu, lai noskaidrotu vai Latvijas iedzīvotāji ir pakļauti pesticīdu ietekmei.

“Zaļā brīvība” informē sabiedrību par populārākajās veikalos iegādājamās tējas sastāvu:

“Tēja ir produkts, kura ražošanā izmanto daudz pesticīdu. 2017. gadā uz laboratoriju Vācijā nosūtījām populārāko Latvijas lielveikalos nopērkamo tēju paraugus, lai pārbaudītu, vai un cik daudz tās satur pesticīdu atliekvielas.

Tabulā zemāk redzami testa rezultāti. No 11 analizētajiem produktiem pesticīdi tika atklāti 9 produktos un tikai divi produkti (Rimi Ceylon black tea un Lipton Yellow Label) bija tīri. Sarkanā fontā ir iezīmēts, kuru pesticīdu koncentrācijas pārsniedz ES pieļaujamās normas. Protams, pesticīdu koncentrācija produktos ir neliela, bet kā var redzēt, dažiem produktiem pat vairāku pesticīdu koncentrācijas pārsniedz Eiropas Savienībā pieļaujamās maksimālās robežas. Tēja arī nav vienīgais pārtikas produkts, ko lietojam. Tāpēc ikdienā cilvēks ir pakļauts plašam ķīmisko vielu kokteilim, kas var negatīvi ietekmēt ne tikai patērētāju, bet arī strādnieku, kas darbojas tējas plantācijās (katru gadu apmēram 5 miljoni lauksaimnieku saindējas ar pesticīdiem un 20 tūkstoši iet bojā), veselību. Daudzi no šiem pesticīdiem var izraisīt endokrīnās un reproduktīvās sistēmas bojājumus, ir kancerogēni, traucē imūnsistēmas darbību un var radīt attīstības traucējumus. Pesticīdi arī apdraud apkārtējo vidi. Neonikotinoīdi, kas parādās arī mūsu testētajos produktos, apdraud bišu populācijas visā pasaulē.”

Zemāk pievienotajā tabulā redzams, kādi pesticīdi konstatēti katrā no tējām un kāds ir to daudzums:

Avots: zalabriviba.lv

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru