Latvijas un Kazahstānas politiskajās konsultācijās pauž apņēmību turpināt aktīvo sadarbību

2018. gada 1. jūnijā Rīgā notika Latvijas un Kazahstānas Ārlietu ministriju regulārās politiskās konsultācijas. Tās vadīja Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs un Kazahstānas ārlietu ministra vietnieks Romāns Vasiļenko (Roman Vassilenko). Konsultāciju laikā tika apspriestas Latvijas un Kazahstānas divpusējās sadarbības aktualitātes, Eiropas Savienības (ES) un Centrālāzijas attiecības, sadarbība starptautiskajās organizācijās, kā arī citi aktuāli jautājumi.

Pārrunājot Latvijas un Kazahstānas divpusējās attiecības, A. Pildegovičs atzinīgi novērtēja abu valstu aktīvo politisko un ekonomisko sadarbību. Gan augstu valsts amatpersonu vizītes pērn, gan Latvijas dalība izstādē “Astana Expo 2017” sniegušas iespēju aktivizēt savstarpējos politiskos un ekonomiskos kontaktus. Savukārt vakar, 31. maijā, Rīgā notikušās Latvijas un Kazahstānas Starpvaldību komisijas sēdē puses vienojās par perspektīvajiem sadarbības virzieniem nākotnē, piemēram, atjaunojamās enerģētikas un zaļo tehnoloģiju, jaunuzņēmumu, lauku un medicīnas tūrisma jomās. Lai dotu papildu impulsu divpusējās sadarbības attīstīšanai, valsts sekretārs aicināja Kazahstānu apsvērt iespēju paaugstināt tās pārstāvniecības līmeni Latvijā, atverot vēstniecību Rīgā.

A. Pildegovičs uzsvēra, ka Latvija uzskata Kazahstānu par stratēģisko partneri Transeirāzijas pārvadājumos. Abas amatpersonas pauda gandarījumu par šī gada aprīlī uzsāktajiem tiešajiem lidojumiem Rīga – Almati, kas nodrošina ērtākus tūrisma un biznesa sakarus.

Latvijas puse pozitīvi novērtēja Kazahstānā uzsāktās reformas, kuru mērķis ir valsts modernizācija un ilgtspējīga attīstība. Valsts sekretārs apliecināja, ka Latvija ir gatava sniegt atbalstu gan divpusēji, gan ES un Kazahstānas sadarbības ietvaros. Tāpat puses bija vienisprātis, ka jaunās ES stratēģijas Centrālāzijai izstrāde ir aktivizējusi politisko dialogu un viedokļu apmaiņu par ES – Centrālāzijas attiecību nākotni. A. Pildegovičs arī pauda atbalstu Kazahstānas un pārējo Centrālāzijas valstu centieniem iesaistīt Afganistānu reģionālās sadarbības projektos.

Novērtējot A. Pildegoviča ieguldījumu Latvijas un Kazahstānas attiecību stiprināšanā, tikšanās laikā R. Vasiļenko viņam pasniedza medaļu par godu Kazahstānas Republikas neatkarības 25. gadadienai.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru