“Man ir grūti iedomāties sevi bez skolas” – skolotāja Daina Tursa svin 51. mācību gada sākumu

Skola ir bērnu, skolotāju un vecāku kopdarbs, kurā tieši skolotājam ir tā lielākā teikšana. Vai agrāk zāle bija zaļāka, un bērni – citādāki, to “LNT Top 10” noskaidroja pie skolotājas, kurai pirmdien – gandrīz vai neticami – bet būs jau 51. jaunais mācību gads. 

Šogad Druvas vidusskolai aprit 30 gadu. Daina Tursa tajā strādā kopš dibināšanas. Viņa ir viens no tiem cilvēkiem, kas šo skolu veidoja. Bijusi mācību pārzine un latviešu valodas un literatūras skolotāja, tagad gan strādā par bibliotekāri, kā arī aizvieto citus pedagogus sākumskolā, mācot mazajiem gan latviešu valodu, gan matemātiku.

“Es vēl gribu strādāt skolā. Protams, ka es pārrunāju un pati pārdomāju, jo man, galu galā, ir jau 70 gadi nosvinēti un pat 71. Un es domāju, ka man ir jāzina, vai es tieku ar visu galā, ko man te uztic darīt. Bet man tiešām skolā patīk. Un man ir grūti iedomāties sevi bez skolas,” viņa saka.

Kolēģi Dainu raksturo kā ļoti aktīvu un progresīvu cilvēku. Piemēram, viņa bija tā, kas 1990. gados uzdrīkstējās ievest jaunā tipa skolas žurnālus, kas tagad glabājās skolas muzejā. Šodien Daina atbalsta jauno tehnoloģiju izmantošanu un priecājas par to, ka skola ir apgādāta ar planšetdatoriem, raksta skaties.lv

“Man divgadīgais mazdēls jau arī, kad pamana tikai mobilo telefonu, viņš zina, kas jāspiež, lai dabūtu multeni. Tā tā dzīve iet uz priekšu. Mums jāiet līdzi. Es neatbalstu to, ka no rīta visu saliek kastītē un aizmirst, vai vispār uz skolu nedrīkst nest. Kāpēc? Tur ir tik daudz informācijas. Un tagad pareiza. Ne jau “Vikipēdija” tikai. Tādi informācijas avoti, kur uzreiz skolotājs: meklējiet šo, meklējiet to. Atrodiet attēlu. Mums ir planšetes, katram planšete rokā un strādājam!”

Pedagoģe ar vairāk nekā 50 gadu stāžu cer, ka jaunā izglītības reforma tiks īstenota līdz galam un tiks ieviests jauns mācību saturs: “Ļoti patīkami, ka mēs to procesu padarījuši individuālāku. Jo kompetence ir radītājs, kā es esmu sagatavojies. Tāpēc es atbalstu šos jaunumus. Izglītības laukā ātras pārmaiņas lielā ātrumā neizdosies īstenot, jo šis lauks ir ļoti plašs. Tas ietver praktiski visu sabiedrību. Jo visi ir saistīti. Vecmāmiņas un mazbērni, vecāki un bērni, mazie bērni un lielie bērni un augstskola. Šis reformas nevar īstenot. Četros gados tas nav iespējams.”

Avots:
Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru