Nacionālo bruņoto spēku orķestris piedalās Latvijas un Somijas simtgadei veltītā koncertā

13.februārī, plkst.18:00, Liepājas koncertzālē “Lielais dzintars” Nacionālo bruņoto spēku orķestris un Somijas Aizsardzības spēku Gvardes orķestris sniegs koncertu, godinot Latvijas un Somijas ciešo saikni un abu valstu simtgadi.

Laikā, kad Somijas valsts tikko aizvadījusi, bet Latvija atzīmē valsts simtgadi, svinīgajā koncertā īpaši tiks godināta abu nāciju drosme un vēsturiskā cīņa par neatkarību. Koncertā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris tā galvenā diriģenta pulkvežleitnanta Daiņa Vuškāna vadībā, diriģents kapteiņleitnants Guntis Kumačevs, Somijas Aizsardzības spēku Gvardes orķestris un tā diriģents pulkvežleitnants Jirki Koskinens (Jyrki Koskinen), kā arī saksofonists Samu Metsenens (Samu Metsänen).

Koncerta scenāriju papildinās smilšu kino māksliniece Zane Pumpure-Prāmniece, stāstnieks Kaspars Kārkliņš un Liepājas Universitātes Tautas deju kolektīvs “Banga”.

Koncertā muzikāli savīsies abu valstu stāsti par identitāti, varonību un dzimtenes mīlestību no senatnes līdz mūsdienām. Somijas Aizsardzības spēku Gvardes orķestra izpildījumā skanēs somu nacionālā romantisma skaņražu un mūsdienu autoru kompozīcijas pūtēju orķestrim.

Savukārt koncerta otrajā daļā skanēs Nacionālo bruņoto spēku orķestra solista, komponista, pianista un aranžētāja seržanta Sergeja Austra Universa 2016. gadā komponētā svīta pūšaminstrumentu orķestrim “Vidzeme”. Svītā iekļauti nozīmīgi stāsti un leģendas par Ziemeļlatvijas senatni. To veido piecas daļas: “Tālavas taurētājs” – stāsts par drosmi un upurēšanos, “Turaidas Roze” – leģenda par mīlestību un pašcieņu, “Zvejnieka sēta” – ieskats lībiešu zvejnieka dzīvē, “Umurgas zvans” – teika par pazudušo baznīcas zvanu un svītas noslēgumā “Līgo” – svētki cauri gadu simteņiem. Svītas atskaņojumā piedalīsies Nacionālo bruņoto spēku orķestris un “Smilšu kino”, kas koncertu ievedīs plašākā multimediālā vidē, savukārt stāstnieks palīdzēs iejusties vēsturisko notikumu epicentrā, bet Liepājas Universitātes Tautas deju kolektīva “Banga” dejotāji palīdzēs izdejot latviešu Līgo svētku rotaļu, kuras motīvi būs saklausāmi svītas piektās daļas mūzikā. Tas viss veidos savdabīgu daudzdimensionālu formu, kas klausītāju ievedīs iespaidīgā skaņu, krāsu un sajūtu noskaņā.

Koncertu noslēgs Žana Sibēliusa “Jēgeru maršs” Latvijas un Somijas militāro orķestru kopīgā skanējumā.

Koncertu organizē Nacionālie bruņotie spēki un Latvijas Nacionālais arhīvs sadarbībā ar Somijas vēstniecību Latvijā, Liepājas Kultūras pārvaldi un SIA “Lielais Dzintars”.

Ieeja koncertā bez maksas. Bezmaksas ieejas kartes var saņemt “Biļešu paradīzes” kasēs visā Latvijā un koncertzāles “Lielais dzintars” informācijas centrā. Organizatori vērš uzmanību, ka interneta kasēs biļetes nav pieejamas. Ieejas karšu skaits – ierobežots.

Nacionālo bruņoto spēku orķestris izveidots 1991. gada decembrī ar toreizējā aizsardzības ministra Tālava Jundža un kultūras ministra Raimonda Paula gādību. Orķestra galvenie uzdevumi ir Nacionālo bruņoto spēku ceremoniju muzikālais noformējums, augsti stāvošu ārvalstu amatpersonu valsts vizīšu nodrošināšana ar muzikālo noformējumu, vēstnieku akreditācijas ceremoniju muzikālais noformējums Rīgas pilī, ārvalstu kara kuģu sagaidīšanas un pavadīšanas ceremonijas.

Nacionālo bruņoto spēku orķestra priekšnieks un galvenais diriģents ir pulkvežleitnants Dainis Vuškāns.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru