No kā īstenībā ražo jūsu iemīļotos pelmeņus!

Bet zīmolu vadītāji izvieto uz iepakojumiemslavenu šefpavāru skaistus ģīmjus. Ir taču jārada ilūzija, ka šis ir pagatavots tieši jums. Garšīgi un ar dabīgām garšvielām!

Šajā bildē ir tie paši kauli, no kuriem arī taisa jūsu iemīļotos pelmeņus, vareņikus, kotletes mājas gaumē… ”

Šis ierakstssoctīklā izraisīja daudz diskusijas, tāpēc mēs nolēmām noskaidrot, no kā īstenībā taisa pelmeņus rūpnīcās.

Un re ko mēs uzzinājām …

Kvalitatīva liellopu gaļa, pilnpiens, svaigi sīpoli, augstākas kvalitātes milti, olas, svaigi maltas garšvielas un citi labumi, ko mums apsola reklāmās –lētos pelmeņos tā visapatiešām nav. Patiesībā, liellopu gaļas vietā tajos izmanto vistas gaļu, lētos liellopu taukus, vistas ādiņas, gaļas aromatizētājus un soju.

Pēdējā piedeva ir īpaša sastāvdaļa, kas rada iespaidu, ka jūs ēdat gaļas gabaliņus. Lētos pelmeņos neliek arī olas – tos aizvieto ar olu pulveri.

Tad pievieno karaginānu, modificētu cieti un fosfātu, kas palielina mitruma daudzumu un attiecīgi dod papildus svaru.

Vēl viena lēto pelmeņu sastāvdaļa ir garšas pastiprinātājs. Sojas vai kviešu šķiedrvielas palīdz noturēt mitrumu. Īstenībā visus šos uztura bagātinātājuspievienot produktiem nav aizliegts, bet tikai tad, ja tiek ievērota noteikta norma, kuru nedrīkst pārsniegt.

Papildus šiem piemaisījumiem veikala pelmeņos var būt konservanti, garšas pastiprinātāji, antioksidanti un daudzi līdzīgie produkti.

Tā vietā, lai izmantotu pirmās šķiras miltus, ņem otrās šķiras, kura pēc izskata ir pelēki-zaļgana. Lai uzlabotu produkta izskatu, mīklai pievieno krāsvielas – titāna dioksīdu E171, ko izmanto zobu pastu ražošanā!

Līdz ar to milti paliek baltāki, bet tajā pašā laikā tas palielina risku, ka šāds produkts būs kaitīgs  Vese***ai – jo šī krāsviela var izraisīt vēzi.

Ražotnē parasti saražo apmēram 90-200 pelmeņus stundā. Tie var būt dažādas formas, kam arī ir jāpievērš uzmanība.

Normāla proporcija gaļas un mīklas attiecībai pelmeņos ir 60% gaļas uz 40% mīklas. Bet daudzi ražotāji mēģina samazināt gaļas daudzumu, spēlējoties ar pelmeņu formu. Šāds pelmenis tikai izskatās liels dēļtā platām apmalēm no mīklas.

Tādēļ, izvēloties produktu, ir labāk dot priekšroku pelmeņiem bez mīklas apmalēm: tos ir grūtāk viltot. Kaut gan pildījumu var samazināt arī uz mīklas biezuma rēķina.

Pievērsiet uzmanību arī tam, kā mīkla izskatās pēc tam, kad pelmeņi ir pagatavoti. Ja mīklai ir laba kvalitāte, tā būs elastīga un bez plaisām.

Kvalitatīvā pelmeņa pildījums ir kā viens vesels un tas ir arī elastīgs, nevis kā pastēte.

Taču vislabākais, ko jūs varat izdarīt, ir atteikties no veikalu pelmeņiem vispār! Pērciet mājās pagatavotus pelmeņus vai iemācieties pagatavot tos paši. Jā, tas izmaksās dārgāk (tas ir maz ticams, ka jūsu saimniecībā ir soja), toties jūs zināsiet, ka pildījums ir izgatavots no gaļas, nevis no mehāniski atdalītas “gaļas”.

Starp citu, vai jums ir spēcīgi nervi? Jo šeit ir video:

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru