Notiks diskusija par sabiedrības ziedojumiem smagu slimību ārstēšanā ētiskajiem aspektiem

Latvijā ir ļoti atsaucīga sabiedrība, un dažādās labdarības akcijās, īpaši, ja līdzekļi tiek vākti populāru cilvēku ārstēšanai, ikreiz tiek savākti vairāki desmiti tūkstoši eiro, dažkārt nepieciešamo summu savācot vien dažu dienu laikā.

Taču kāpēc pacienti mūsu valstī ir spiesti lūgt līdzcilvēku atbalstu, lai varētu ārstēties, un kāpēc valsts to pieņem, it kā sabiedrības ziedojumi būtu daļa no plānotā Vese***as aprūpes finansējuma? Vai ir normāli, ka ārsti izraksta pacientiem zāles, kuras tie nevar atļauties nopirkt? Kam valsts piešķir un kam nepiešķir līdzekļus pacientiem nepieciešamos, kompensējamo medikamentu sarakstā neesošos medikamentu iegādei, un kāda ir pastāvošās piešķiršanas kārtības ētiskā puse?

Diskusijas mērķis ir ne tikai uzsākt sarunu par šiem jautājumiem, bet būtiskākais – sagatavot konkrētus priekšlikumus situācijas uzlabošanai. Jau ir panākta vienošanās ar LR Vese***as ministriju par turpmāko sadarbību, mēģinot ieviest dzīvē šos ieteikumus.

Diskusijā piedalīsies Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, Vese***as ekonomikas asociācijas pārstāve Daiga Behmane, neiroķirurgs, Saeimas Sociālās un darba lietu komisijas Sabiedrības Vese***as apakškomisijas pārstāvis Renārs Putniņš, kā arī pacientu organizāciju pārstāvji, sniedzot ieskatu reālajā situācijā.

Diskusija notiks 26. jūnijā plkst. 11.00 SUSTENTO telpās Rīgā, Antonijas ielā 24-20 (ieeja caur pagalmu).

Mediju pārstāvji laipni aicināti!

DARBA KĀRTĪBA

1. Ziedojumi ārstēšanai un zālēm: statistika un ētiskie aspekti

Rūta Dimanta, Ziedot.lv

2. Pacientu organizāciju viedoklis par vienlīdzības principu ārstēšanā. Vai pacientam jābūt populāram, lai saņemtu zāles un efektīvu ārstēšanu?

Baiba Ziemele (Latvijas Reto slimību alianse)

Kristīne Toma (“Dzīvo bez bailēm”)

Kolarda fonda pārstāvis

3. Racionāls Vese***as budžeta izlietojums. Kur rast iespēju ietaupīt, lai uzlabotu zāļu nodrošinājumu?

Daiga Behmane, Latvijas Vese***as ekonomikas asociācijas vadītāja

4. Politiķu vērtējums par situāciju

Renārs Putniņš, Saeimas Sociālās un darba lietu komisijas Sabiedrības Vese***as apakškomisijas pārstāvis, VSIA „Paula Stradiņa klīniskā universitātes Slim**ca” neiroķirurgs

5. Diskusija – kopsavilkums un priekšlikumi, kā risināt situāciju

Gunta Anča, LCĪVSO SUSTENTO valdes priekšsēdētāja

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru