papildināta – Zakatistovs pieļauj iespēju, ka Saeima var nenonākt līdz viņa izdošanai

Saeimas deputāts Atis Zakatistovs (KPV LV) noliedz pārmetumus saistībā ar krimināllietu par krāpšanu, un pieļauj iespēju, ka Saeima var nenonākt līdz viņa izdošanai.

Zakatistovs skaidroja, ka pārmetumi par krāpšanu nav pamatoti, jo viņš sniedzi uzņēmumam “Eco Baltia Gupa” konsultācijas par atkritumu apsaimniekošanas jautājumiem Eiropas Savienībā (ES).

Iepriekš Ģenerālprokuratūra vērsās Saeimā, lūdzot izdot kriminālvajāšanai Zakatistovu. Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija šo jautājumu skatīs rīt.

Zakatistovs šodien preses konferencē žurnālistiem sacīja, ka šis process ir aizgājis dīvainā virzienā attiecībā uz Latvijas demokrātiju. Viņš arī kritizēja to, ka Latvijā ir zems slieksnis, pierādījumu pamatojums, lai prasītu deputāta izdošanu, tādējādi liedzot viņam piedalīties Saeimas un komisiju sēdēs. Zakatistovs pauda, ka deputātu atstādināšanas slieksnis Latvijā ir zems, citās valstīs to var darīt tad, kad lieta, piemēram, nonāk līdz iztiesāšanai.

Zakatistovs atgādināja, ka pašlaik cita izdotā deputāta – Jura Juraša (JKP) – lieta vēl nav nodota tiesai. Pēc Juraša pieteikuma Satversmes tiesā (ST) ir ierosināta lieta par Saeimas kārtības ruļļa normām, kas liedz viņam pildīt deputāta amata pienākumus pēc izdošanas.

Zakatistovs pieļauj, ka attiecībā uz viņu Saeimas komisija varētu rīkoties līdzīgi kā iepriekš ar Jurašu, proti, dot deputātiem laiku iepazīties ar lietu un tad lemt par izdošanu. “Tad komisija sanāks vēlreiz un pieņems lēmumu virzīt [šo jautājumu] uz plenārsēdi, vai arī ir iespējams kāds cits scenārijs, tādēļ, ka ST ir pieņemta izskatīšanai šī lieta,” norādīja politiķis.

Taujāts, vai Saeima var nenonākt līdz jautājumam par viņa izdošanu, Zakatistovs atbildēja, ka “tāds scenārijs ir iespējams”. Tomēr “ticamākais scenārijs” ir pagaidīt un skatīties, kādi būs lēmumi, norādīja deputāts, piebilstot, ka iepriekš viņam nebija iespējas sīkāk stāstīt par šo lietu.

Tagad viņš arī gatavs deputātiem skaidrot situāciju. Zakatistovs gan no savas puses neplānojot “agresīvu notikumu virzību”, viņš piedāvās deputātiem iepazīties ar lietas materiāliem, izstāstīs savu situācijas redzējumu. Tad viņš arī lūgs kolēģus frakcijās pieņemt lēmumu par iespējamu balsojumu.

Zakatistovs arī atbildēja, ka varētu nenolikt deputāta mandātu, ja tiks izdots, kā arī saglabāt “KPV LV” frakcijas vadītāja amatu un Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāra amatu.

Politiķis preses konferencē kopā ar uzņēmēju Viesturu Tamužu pauda, ka noraida jebkādus pārmetumus saistībā ar krāpšanu.

Tamužs iepriekš aģentūrai LETA pauda, ka apsūdzība ir pamatota ar viņa biznesa partnera, “Eco Baltia grupa” valdes priekšsēdētāja, Māra Simanoviča “sacerētu apmelojumu”, kuru viņš pirms gada sagatavojis un iesniedzis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB). Simanovičs jau pērn aģentūrai LETA noliedza šos Tamuža apgalvojumus. “Neesmu rakstījis nekādus iesniegumus KNAB. Cik ir zināms no publiski pieejamās informācijas, KNAB krimināllietu sācis 2016.gadā pēc Ilmāra Poikāna jeb Neo iesnieguma,” uzsvēra Simanovičs.

No KNAB un Tamuža iepriekš sniegtās informācijas saistībā ar kriminālprocesu izriet, ka savulaik starp Zakatistova uzņēmumu “Per capita” un kompāniju no “Eco Baltia” koncerna noslēgti līgumi par konsultācijām. Tamužs ir “Eco Baltia” padomes priekšsēdētājs un 16,68% akciju īpašnieks. Tik pat akciju pieder Simanovičam, kurš vada SIA “Eco baltia grupa”. KNAB ieskatā nekādas konsultācijas Zakatistovs Tamužam nav sniedzis.

Tamužs un Zakatistovs šodien žurnālistiem norādīja, ka tagad ir gatavi skaidrot noteiktus apstākļus saistībā ar kriminālprocesu, jo ir noslēdzies 686,3 miljonu eiro vērtais konkurss par Rīgas atkritumu apsaimniekošanu. Kamēr konkurss nebija beidzies viņi neesot varējuši sīkāk stāstīt par lietu, un arī Zakatistovs esot ievērojis konfidencialitāti.

Tagad Zakatistovs pastāstīja, ka ir sniedzis pārmaiņu vadības konsultācijas. Proti, viņš ir sagatavojis analīzi par Eiropas Savienības (ES) dokumentiem attiecībā uz atkritumu apsaimniekošanas nākotni.

Preses konferencē žurnālistiem tika izdalīts apkopojums par pieņemšanas-nodošanas aktiem par laiku no 2016.gada 1.jūnija līdz 2017.gda 31.maijam saskaņā ar konsultāciju līgumiem starp “Per capita” un “Eco Baltia Grupa”. Šajā apkopojumā minēti pieņemšanas-nodošanas aktu numuri, kā arī jautājums, par ko sniegtas konsultācijas. Piemēram, konsultācijas sniegtas par Eiropas Komisija nostāju atkritumu apsaimniekošanas nozares konkurences un regulācijas jautājumos, starptautiski atzītu atkritumu apsaimniekošanas pētniecības kvalitātes novērtējumu un prasībām, pārmaiņu vadības konsultācijas par ES direktīvām un citi.

Tamužs preses konferencē arī norādīja – tas, kā vācam atkritumus Rīgā, tā nav “vakardiena, tā ir aizvakardiena”. Tamužs uzskata, ka ir absurdi runāt par to, ka viņš būtu “krāpis savu uzņēmumu par 20 000 eiro gadā”. Viņš arī pastāstīja, ka nedrīkst izbraukt no valsts un uz ilgu laiku atstāt dzīvesvietu saistībā ar lietā piemērotajiem drošības līdzekļiem. Tāpat Tamužs esot saņēmis vēstuli ar informāciju, ka viņa īpašumi ir apķīlāti.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru