Pētnieks apgalvo, ka ir iespēja saprast suņu un kaķu valodu un lūk, neliela vārdnīca!

Dzīvnieki, tāpat kā mēs, ir saprātīgas būtnes, kas spējīgas sazināties. Taču pagaidām vēl šī kontaktēšanās mums padodas ar grūtībām. Lai gan – būtu tikai vēlēšanās…

Amerikāņu profesors Maikls Ourens apgalvo, ka piecarpus tūkstoš gadu laikā, ko kaķi pavadījuši, dzīvojot līdzās cilvēkiem, ir izveidojuši skaņu un žestu valodu, kas domāta gan kontaktam ar cilvēku, gan viņa darbības vadīšanai. Profesors ierakstīja kaķu balsis dažādās situācijās un deva tās noklausīties eksperimenta dalībniekiem. Noskaidrojās, ka īsās un augstās skaņas cilvēku apziņā asociējas kā patīkamas, bet zemas un ilgas – kā prasošas.

Patiesībā jebkurš vērīgs kaķa īpašnieks bez visādiem eksperimentiem itin labi zina, kādas tieši emocijas vēlas izpaust viņa mīlulis.

Ņaudēšana, visticamāk, ir sveiciens vai lūgums.

Līdzena murrāšana vienmēr pauž apmierinājumu, bet īsa un saraustīta ir slimīgu sajūtu pazīme.

Ja kaķis glauda saimnieku ar ķepu vai trinas ar galvu gar viņa kāju – tā ir vai nu pieķeršanās izpausme, vai arī lūgums pēc glāsta vai cienasta.

Kad kaķis pakustina stāvu izslietās astes galiņu – tas liecina par priecīgu uzbudinājumu, interesi un labvēlību… Uz leju nolaista aste – nogurums, negatīvas emocijas.

Kūkumā izliekta mugura, cieši pieglaustas ausis, šņākšana vai rūkšananepārprotami liecina par agresiju.

Kaķim piemīt arī lielas ietekmēšanas spējas, kas liek tā ienaidniekiem manīt savus uzbrūkošos nodomus (piemēram, suņiem – zināms, ka tie ļoti bieži baidās no kaķiem), bet no cilvēka iegūt vēlamo…

Arī suņi pratuši pielāgoties dzīvei līdzās cilvēkiem. Viņu emocijas viegli noteikt pēc skatiena, kustībām, riešanas tonalitātes.
Savukārt zirgi bez jebkādām grūtībām prot lasīt cilvēku žestus. Tā, piemēram, pagājušā gadsimta sākumā kāds afērists paziņoja, ka viņa ērzelis, vārdā Gudrais Hanss, ir apveltīts ar pārdabiskām spējām. Un tiešām saimnieka klātbūtnē zirgs nekļūdīgi izvēlējās lapiņas ar pareizajām atbildēm uz uzdotajiem jautājumiem. Vēlāk noskaidrojās, ka zirgs vienkārši reaģēja uz sava saimnieka pozas izmaiņām.

Iespējams, nav vairs tālu tas laiks, kad mēs precīzi spēsim saprast dzīvnieku valodu. Kāda japāņu rotaļlietu firma izgudrojusi speciālu aparātu Bowlingual, kas paredzēts suņu riešanas atšifrēšanai. Jutīgie mikroelementi pēc suņa balss tembra nosaka, kāds dzīvniekam ir garastāvoklis un kas konkrētajā brīdī vajadzīgs.

Ierīce, kas apgādāta ar mikrofonu, tiek piestiprināta pie kakla siksnas. Pavisam “tulkotājs” spēj izšķirt sešus suņu emociju veidus: izsalkumu, slāpes, prieku, bailes u.c. Datorprogramma rūpīgi izanalizē riešanu un pasniedz saimniekam šīs analīzes rezultātu. Tāpēc nebūs nekāds brīnums, ja parādīsies arī kaķu valodas tulkotāji. Vai tas atvieglos vai tikai sarežģīs mūsu attiecības ar dzīvniekiem – grūti pateikt.

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru