Plāno paātrināt mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas procesu

Saeimas Juridiskā komisija trešdien, 6.jūnijā, trešajam lasījumam parlamentā atbalstīja izmaiņas Kriminālprocesa likumā, kas paredz iespēju vienkāršot un paātrināt mazāk smagu noziegumu izmeklēšanas procesu.

Šobrīd Latvijā izmeklēšanas iestādēm ir nepieciešams noformēt virkni dažādu procesuālo lēmumu, protokolu, kā arī ievadīt ziņas kriminālprocesa reģistrā, informācijai nereti pārklājoties. Tāpat Kriminālprocesa likuma nosacījumi neļauj pietiekami efektīvi īstenot izmeklēšanu attālināti, kā arī atsevišķos gadījumos uzliek pienākumu dublēt izmeklēšanas darbības, likumprojekta anotācijā atzīmē tā autori.

Likumprojektā plānots atteikties no formālām, dublējošām darbībām un dokumentiem, radīt priekšnosacījumus efektīvākai izmeklēšanas fiksēšanai, paātrinātai procesa virzībai prokuratūrā un tiesā, kā arī vienkāršot kriminālprocesu lietvedības apturēšanu, atjaunošanu un izbeigšanu noilguma gadījumā.

Ar likuma grozījumiem paredzēts noteikt prokuroram kā procesa virzītājam pienākumu izvēlēties konkrētiem apstākļiem atbilstošu vienkāršāko pirmstiesas kriminālprocesa pabeigšanas veidu, kā arī izvēlēties un veikt tādas procesuālas darbības, lai nodrošinātu kriminālprocesa mērķa sasniegšanu pēc iespējas ātrāk un ekonomiskāk.

Likuma grozījumi paredz atcelt prasību, ka izmeklētājam personīgi jātiekas ar liecinieku, pieļaujot iespēju sazināties ar e-pasta vai telefona starpniecību. Tāpat grozījumi paredz iespēju izmeklēšanas darbību fiksēt vai nu protokolā vai audiovizuāli, atsakoties no protokola kā galvenā izmeklēšanas fiksēšanas veida un tādējādi nedublējot informāciju.

Likumā paredzēti arī precizējumi, lai pilnveidotu kriminālprocesa reģistru un tā izmantošanas iespējas.

Lai likuma grozījumi stātos spēkā, tie trešajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimā.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru