Precizētas Āfrikas cūku mēra riska zonas Latvijā

Otrdien, 4. septembrī, valdība atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotās izmaiņas noteikumos, kas nosaka Āfrikas cūku mēra (ĀCM) likvidēšanas un draudu novēršanas kārtību. Izmaiņas noteikumos sagatavotas, lai precizētu ĀCM riska zonas Latvijā. Tāpat izmaiņas noteikumos paredz iespēju uzņēmumiem lūgt izvērtēt uzņēmuma atbilstību, lai varētu izvest gaļas produktus uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm.

Tā kā Latvijā ir konstatēti vairāki jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi ar Āfrikas cūku mēri, tiek grozīta ĀCM riska zonu teritorija.

Brocēnu novadā II riska zona turpmāk saglabāsies Blīdenes pagasta daļā uz Ziemeļiem no autoceļa A9, Remtes pagasta daļā uz austrumiem no autoceļa 1154 un P109.

Kuldīgas novadā II riska zona saglabāsies Ēdoles, Īvandes, Padures, Rendas un Kabiles pagastā, Rumbas pagasta daļā uz ziemeļiem no autoceļa P120, Kurmāles pagasta daļā uz rietumiem no autoceļa 1283 un 1290, un uz ziemeļaustrumiem no autoceļa P118.

Saldus novadā II riska zona turpmāk būs Šķēdes, Nīgrandes, Jaunauces, Rubas, Vadakstes, Zaņas, Ezeres un Pampāļu pagastā.

Savukārt III riska zonā ir noteikta Brocēnu novada Cieceres un Gaiķu pagasts, Blīdenes pagasta daļa uz Dienvidiem no autoceļa A9, Remtes pagasta daļa uz rietumiem no autoceļa 1154 un P109, un noteikta Brocēnos.

Saldus novadā III riska zona būs Novadnieku, Kursīšu, Zvārdes, Saldus, Zirņu, Lutriņu un Jaunlutriņu pagastā

Savukārt Kuldīgas novadā III riska zona būs Pelču, Snēpeles un Vārmes pagastā, Rumbas pagasta daļā uz dienvidiem no autoceļa P120, Kurmāles pagasta daļā uz austrumiem no autoceļa 1283 un 1290, un uz dienvidrietumiem no autoceļa P118, un saglabāsies arī Saldū.

Tāpat izmaiņas noteikumos, lai pārtikas uzņēmumi (kautuves, gaļas pārstrādes un medījumu apstrādes, gaļas piegādes u.c. uzņēmumi) neciestu finansiālus zaudējumus, saglabātu savu konkurētspēju un no ĀCM aizsardzības vai uzraudzības zonas varētu izvest pārtikas produktus uz citām ES dalībvalstīm, paredz, ka pārtikas uzņēmumam ir nepieciešams vērsties Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) ar lūgumu veikt uzņēmuma novērtēšanu. Ja pārtikas uzņēmums atbildīs visām normatīvo aktu prasībām un būs saņēmis PVD novērtējumu, kas atļauj ražoto produkciju izvest ārpus Latvijas teritorijas, tad pārtikas uzņēmumā iegūtā produkcija būs jāmarķē ar identifikācijas marķējumu vai Vese***as marķējumu.

Plašāka informācija par grozījumiem Ministru kabineta (MK) 2004. gada 17. februāra noteikumos Nr. 83 “Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība” pieejama MK tīmekļvietnē. Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma “Latvijas Vēstnesis” tīmekļvietnē.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru