PROGRESĪVO pirmie numuri – sievietes

Politiskā partija PROGRESĪVIE šodien iepazīstināja ar savu 13. Saeimas vēlēšanu sarakstu līderiem. Partijas starta vadību vēlēšanās kā sarakstu pirmie numuri ir uzņēmušās piecas politiķes.

Kopumā sarakstu veidošanā tiek izmantots dzimumu paritātes princips. Norādot, ka sievietēm ir vairāk šķēršļu politiskajai līdzdalībai, PROGRESĪVIE vēlas aktīvi iestāties par sieviešu politiskās līdzdalības veicināšanu.

PROGRESĪVIE ir pirmā politiskā partija, kura konsekventi izmanto dzimumu paritātes principu priekšvēlēšanu sarakstu veidošanā.

Rīgas saraksta pirmā kandidāte būs izglītības un sociālās politikas eksperte, bijusī Iespējamās misijas skolotāja Antoņina Ņenaševa: “cinismam, kas valda Latvijas politikā jau vairākus gadus ir jābeidzas. Es kandidēšu no partijas PROGRESĪVIE saraksta Rīgā, jo mēs vēlāmies veidot politiku citādi. Politikai jābūt sociāli atbildīgai, brīvai no netīras naudas un jāiesaista dažādus cilvēkus.”

Vidzemes saraksta PROGRESĪVO līdere būs sociālās politikas eksperte, juriste un sabiedriskā darbiniece Inga Liepa-Meiere, kura vēlas “panākt, lai ikvienam Latvijas iedzīvotājam būtu pieejami kvalitatīvi Vese***as aprūpes, izglītības, sociālie un citi publiskie pakalpojumi. Vienlaikus nepieciešams samazināt nabadzības riskam pakļauto skaitu un veicināt vidusslāņa attīstīšanos. Ievēlēšanas gadījumā katru mēnesi kādā no Vidzemes pilsētām tikšos ar vēlētājiem un atskaitīšos par paveikto, jo uzskatu par svarīgu uzturēt saikni ar vēlētājiem ne tikai priekšvēlēšanu laikā.”

Kurzemes sarakstā pirmajā vietā būs juriste un feministe Dace Kavasa, kura norāda, ka “pēc gandrīz astoņu gadu pastāvīgas prombūtnes, strādājot gan pēckara, gan konfliktu zonās, man ir skaidrs, ka tiesiskums valsts līmenī un cieņpilnas attieksme pret cilvēku un dabu ir būtiski valsts pastāvēšanas pamatnosacījumi. Šie pamatnosacījumi ir vienlīdz būtiski īstenojot ārpolitiku un iekšpolitiku.”

Zemgales kandidātu saraksta vadībā ir Latvijas Universitātes asociētā profesore, sociālās politikas eksperte, Līga Rasnača: “Progresīvie ir partija, kas uzdrošinās: kandidēt bez nozīmīga finansiālā atbalsta; piedāvāt kreisās politikas idejas Latvijas attīstībai; runāt par sabiedrību vienojošiem jautājumiem līdz šim nerealizētā veidā.

Mans pamatdarbs ir LU, esmu pārliecināta, ka Latvijas izaugsme jābalsta zināšanās un kompetencē. “Kas neatdara acis, atdara maku”. Iestājamies par pieredzē un izpētē balstītu politiku.”

Latgales saraksta vadību uzņēmusies kino kritiķe, Latvijas kultūras akadēmijas doktorante Agnese Logina: “Es, iespējams, būtu laimīga, ja varētu atļauties šeit nebūt. Es gribētu, lai varētu tā droši atslābt un noskatīties no malas, kā tiek risināti problēmjautājumi, rasti risinājumi, kā noris progress. Es arī esmu 4. maija bērns, pārstāvu pēdējo lielo demogrāfisko uzrāvienu Latvijā, un kā īstens mileniālis es gribu iesaistīties sociālās norisēs, tāpēc esmu aktīvi piedalījusies protestos un citās sabiedriskās aktivitātēs. Bet tā īstā politika vienmēr ir likusies tāda saspēle starp nopietniem vīriem uzvalkos, kuri nereti vairs nav īpaši jauni un progresīvi.”

Rīgas saraksta otrais numurs būs partijas vadītājs Roberts Putnis. Uzņēmējs, politologs un ekonomikas ministra amata kandidāts Ervins Labanovskis uzņemsies otro saraksta pozīciju Vidzemē, kamēr PROGRESĪVO biedrības izveidotājs, uzņēmējs un politologs, satiksmes ministra amata kandidāts Ansis Dobelis būs otrais numurs Kurzemes sarakstā. Leļļu teātra galvenais režisors Ģirts Šolis ar otro numuru kandidēs no PROGRESĪVO saraksta Zemgalē. Latgales otrais numurs būs ārpus Latvijas dzīvojošais informācijas tehnoloģiju uzņēmējs Dmitrijs Fjodorovs.

Fona informācija:

PROGRESĪVIE šogad bija pirmā politiskā partija 13. Saeimas vēlēšanās, kas uzsāka aģitāciju ar kampaņu #JaunieZaļie. Tāpat PROGRESĪVIE kā pirmie iepazīstināja ar 4000 zīmju programmu, kurā apkopoja galvenās prioritātes no 2018.gada 24.februārī partijas kongresā apstiprinātās politiskās programmas “Pagrieziens Ziemeļvalstu virzienā”: www.progresivie.lv/pagrieziens/

PROGRESĪVIE programma par prioritātēm izvirza pilnvērtīgu Vese***as aprūpi un sociālo drošību, jaunu zaļo politiku un viedu ekonomiku, kuras izaugsme vērtējama pēc Starptautiskā laimes indeksa kritērijiem.

PROGRESĪVIE kļuva arī par pirmo partiju 13. Saeimas vēlēšanu kampaņā, kas izmantoja ēnu kabineta principu, ar PROGRESĪVĀ kabineta piedāvājumu demonstrējot savu spēju uzņemties politisku atbildību par Latvijas attīstību: www.progresivie.lv/cilvēki

Politiskā partija PROGRESĪVIE tika nodibināta 2017.gada 25.februārī. PROGRESĪVIE izveidojās uz biedrības pamata, kas ar tādu pašu nosaukumu darbojās jau kopš 2011.gada. Ar vairāk nekā 500 biedriem PROGRESĪVIE ir kvalificējušies startam 13. Saeimas vēlēšanās. Partiju vada Roberts Putnis un tā kopš 2017.gada pašvaldību vēlēšanām ir pārstāvēta Aizputes un Mārupes pašvaldībā. 2017.gada 9.novembrī PROGRESĪVIE ar lūgumu sākt uzņemšanas procesu vērsās Eiropas Sociālistu partijā (PES), kas apvieno Eiropas un Norvēģijas sociālistu, sociāldemokrātu, darba un progresīvās demokrātiskās partijas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru