Roņu vērotāji Ventspilī kļuvuši tik uzbāzīgi, ka Pol***jai nākas veikt regulāras patruļas pludmalē, lai ronēni netiktu apdraudēti

Sociālajos tīklos pēdējās dienās virāla kļuvusi informācija par pūļiem, kas dodas apskatīt Ventspils pludmalē esošos roņu mazuļus, viss jau būtu labi, ja vien cilvēki ievērotu visus piesardzības pasākumus ne tikai, lai neapdraudētu sevi, bet arī savvaļas dzīvniekus.

Vēlamies atgādināt, ka drošs attālums, no kura vērot šos dzīvniekus ir 50 metri!  Lai cik liels kārdinājums būtu tuvoties pūkainajiem jūras iemītniekiem, aicinām rīkoties atbildīgi un roņus netraucēt. Neaiztikt, nebarot un netuvoties tuvāk par norādīto attālumu. Roņi ir savvaļas brīvās dabas pārstāvji, tie nav pieraduši pie cilvēku klātbūtnes un tā var būt traumējoša. Arī tiem, kam ir kārdinājums uzņemt pēc iespējas labāku Instagram bildi ar roni, derētu atcerēties, ka lai arī ronis pēc skata izskatās mīļš un jauks, tā mutē slēpjas asi zobi un šo dzīvnieku kodumi slikti dzīst.

Fotogrāfe Monta Blāze-Pētersone, kura iepriekš dalījusies ar ronēnu fotoattēliem, kas uzņemti no droša attāluma ar zoom objektīvu pauž savu viedokli par izveidojušos situāciju: “Es un mana ģimene uzskata, ka šiem savvaļas dzīvnieciņiem ir nepieciešama apsardze, jo 90% no līdzcilvēkiem nepildīja noteikumus, kas minēts informācijas stendos. Cilvēki ir gatavi ronēniem uzkāpt virsū, lai tikai iegūtu ārkārtīgi svarīgi fotogrāfiju, baksta un priecājas, ka mazulis sakustas, nedomājot ka varbūt viņam ir bail. Un vai Jūs visi tiešām domājat, ka šos mazuļus visas dienas garumā mamma spēj apciemot vai pabarot, ja tur nepārtraukti ir cilvēki? Jo cilvēki nekad nesapratīs, viņi darīs visu negodīgas, bieži vien nekvalitatīvas un bezjēdzīgas fotogrāfijas dēļ. Ja jums ir vēlēšanās Ronīšu bildīti ielikt rāmīti vai albuma, dariet to pienācīga attālumā, ne lienot virsū roņiem, kā arī ir daudzi fotogrāfi Ventspilī, kas kvalitatīvi ir safotogrāfējuši mazuļus, no droša attāluma, jo fotogrāfiem ir objektīvi kas ļauj fotografēt no lielā attāluma, nevis kā ar telefonu, kad mazulim jāielien purniņā!
Manuprāt varam arī rīkot dzemdību nodaļā apskates dienas, visi iesim lūkoties mazuļus un barosim ar zivīm un kartupeļiem?!
Tiešām skumji, ka cilvēki nesaprot un saviem bērniem māca šo nepareizo rīcību! ”

Izturieties pret dabu saudzīgi un ievērojiet visas noteiktās vadlīnijas!

Lai iepazītos ar ētiskas roņu vērošanas pamatprincipiem, spied “Tālāk”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru