SĒŅOTĀJI! Esiet uzmanīgi un neuzķerieties uz šīs viltus gailenes

Tā ir vai nav indīga?
Šīs sēnes ir ēdamas, bet, pirms to lietošanas, tās nepieciešams trīs dienas mērcēt, mainot ūdeni gan no rītiem, gan vakaros. Pēc tam tās 15 minūtes vāra verdošā ūdenī. Pēc tam tās var marinēt vai cept. Parasti pieredzējuši sēņotāji dzeltensārtajai negailenei nemaz nepievērš uzmanību, jo mežā iespējams atrast daudz vērtīgākas un garšīgākas sēnes.
Lieki pieminēt, ka tie cilvēki, kas ir ļoti jutīgi, ēdot šīs sēnes var izjust gremošanas trakta darbības traucējumus.

Lasi vēl: Šīm 3 zodiaka zīmēm ir vislielākās paģiras pēc ballītēm…

Apraksts
Dzeltensārtās negailenes no parastajām var ļoti viegli atšķirt. Negailenēm ir daudz oranžāka cepurīte. Parasti cepurītes krāsojums variē no spilgti oranža līdz pat oranžāki brūnam ar tādu kā medus toni. Turklāt pieaugušo sēņu cepures atgādina tādas kā piltuves, bet mazajām sēnēm cepure ir nedaudz izliekta.

Sēnes cepurītes maliņas ir gludas un vienveidīgas, cepurītes izmērs nav lielāks par 3 – 6 cm diametrā. Uz cepurītes malām krāsa ir daudz gaišāka nekā vidū. Sēnes cepurītes virsma ir mazliet samtaina. Zem cepurītes esošās plāksnītes tām ir daudz ciešākas cita citai, nekā parastajai gailenei. Tās ir oranžas, vijīgas, taču līdz pašam kāta galam tās neiet.

 

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru