Studiju un studējošā kredītus ar valsts galvojumu turpmāko divu gadu laikā piedāvās SEB banka

Jau devīto gadu pēc kārtas SEB banka atzīta par uzvarētāju Finanšu ministrijas rīkotajā izsolē par tiesībām izsniegt studiju un studējošā kredītus ar valsts vārdā sniegto galvojumu. Šoreiz iespēja piedāvāt kredītus studentiem piešķirta uz diviem gadiem – līdz 2020. gada 1. aprīlim. Kopējais finansējuma apjoms, ko SEB banka ir gatava piešķirt studiju vai studējošā kredītos šajā periodā, pārsniedz 35 miljonus eiro. Procentu likme ir sešu mēnešu EURIBOR plus 2,5%.

SEB bankas valdes loceklis Arnis Škapars: “Pērn SEB banka pilnībā digitalizēja gan studiju un studējošā kredīta pieteikuma iesniegšanas, gan līguma parakstīšanas procesu, kas būtiski atvieglo dokumentu kārtošanu. Rezultātā studenti un galvotāji šobrīd var gan iesniegt pieteikumu, gan parakstīti kredīta līgumus internetbankā, netērējot laiku filiāles apmeklēšanai. Redzam, ka klienti ir gandarīti par šo iespēju – pērn rudenī attālināti tika parakstīti vairāk nekā 2300 līgumu – tie ir gan līgumi, ko parakstījuši studenti, gan tie, ko parakstīja galvotāji.”

Kopumā 2017. gadā SEB banka studentiem piešķīrusi 1548 aizdevumus par 8,3 miljoniem eiro, no kuriem 84% bija studiju kredīti, kas paredzēti studiju maksas segšanai, bet 16% – studējošā kredīti ikdienas tēriņiem. Kredīta vidējā summa ir 5500 eiro, bet aizņēmēja vidējais vecums ir 24 gadi. Visbiežāk kredītiem ar valsts galvojumu piesakās studenti no Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Rīgas Stradiņa universitātes.

Studentiem, kas mācās klātienē vai neklātienē, ir iespēja pieteikties studiju kredītam, kas paredzēts mācību maksas segšanai. Turklāt klātienes studentiem ir iespēja pieteikties arī studējošā kredītam, kas paredzēts ikdienas tēriņiem. Šobrīd studējošā kredīta maksimāla summa ir 344 eiro mēnesī (kas, saskaņā ar MK noteikumiem, ir 80% no minimālas algas).

Pateicoties valsts galvojumam, students, kurš saņēmis kredītu mācību apmaksai, studiju laikā neatmaksā ne pamatsummu, ne procentus – aizdevuma atmaksa sākas tikai ar 12. mēnesi pēc augstskolas pabeigšanas. Savukārt studējošā kredīta saņēmējiem studiju laikā ir jāmaksā tikai procenti, bet pamatsummas atmaksa arī sākas ar 12. mēnesi pēc augstskolas pabeigšanas. Turklāt studentiem ir iespējams izmantot kredīta atmaksas atvieglojumus.

Lai saņemtu valsts galvotos kredītus, studentam sākumā jāvēršas savā augstskolā, kur tiek izvērtēts pieteikums. Pēc pozitīvas atbildes saņemšanas studentam un galvotājam jāiesniedz pieteikums SEB internetbankā. Ja ne students, ne galvotājs nav SEB bankas klienti, viņiem sākumā būs jādodas uz filiāli noformēt internetbanku, lai tad attālināti varētu iesniegt pieteikumu.

Līgumu par kredītu ar valsts vārdā sniegto galvojumu par pavasara semestra mācību maksas segšanu var noslēgt līdz šī gada maija beigām, bet rudens semestra mācību maksas segšanai kredīta līgums būs jānoslēdz līdz šī gada decembra sākumam. Precīza informācija par pieteikšanās sākumu un līguma noslēgšanas termiņu tiks publicēta SEB bankas mājaslapā.

SEB grupa ir vadošā finanšu pakalpojumu sniedzēja Ziemeļeiropā. Kā banka ciešām un ilgtermiņa attiecībām, SEB Zviedrijā un Baltijā piedāvā finanšu konsultācijas un plašu finanšu pakalpojumu klāstu. Dānijā, Somijā, Norvēģijā un Vācijā SEB darbības galvenā prioritāte ir korporatīvo un investīciju bankas pakalpojumu sniegšana uzņēmumiem un institucionālajiem klientiem. SEB grupas darbību starptautiskā līmenī apliecina klātesamība 20 pasaules valstīs. Uz 2017. gada 31. decembri SEB grupas kopējie aktīvi veido 2 560 miljardus Zviedrijas kronu, kopējie aktīvi pārvaldīšanā – 1 830 miljardi Zviedrijas kronu. SEB grupā strādā 15 000 darbinieku. Vairāk par SEB grupu: www.sebgroup.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru