Tautas ticējumi – pērkons aprīlī, zibens un laikapstākļu maiņas

Par laikapstākļiem tiek runāts ļoti daudzos tautas ticējumos – pērkons aprīlī, piemēram, ir labs pavediens pareizai lauksaimniecības darbu plānošanai, vai arī vienkārši liecina par to, ko mēs varam sagaidīt no pāris nākošajiem mēnešiem, lai nesabojātu savu atpūtu pie dabas.

Lasi vēl: Aplejot savus istabas augus ar šo maisījumu jums tikai atliks noskatīties uz kardinālajām izmaiņām!

Tautas ticējumos tiek vēstīts, ka pērkons aprīlī liecina par to, ka būšot aukstums, jo pirmā aprīļa daļa vēl tiek uzskatīta par agro pavasari, un šis laiks nebūt nav piemērots tam, lai ārā būtu pērkons.

Ja pirmā pērkona laikā koki vēl nav paguvuši laist lapas, tas nozīmē, ka gads būšot badā pavadīts. Lai gan mūsdienu sabiedrībai šie ticējumi nav īpaši aktuāli, jo lielākā daļa no mums nenodarbojas ar lauksaimniecību vai dārzkopību. Aktuāls šis ir tikai tiem pilsētas iedzīvotājiem, kam ir savs dārziņš.

Tautas ticējumi vēsta, ka tad, ja aprīlī esot pērkons, vasara būšot silta. Gaidāmas neskaitāmas dienas, kuras atšķirsies ar fantastiskiem laikapstākļiem, taču nebūs arī briesmīgi sausuma periodi. Agrāk uzskatīja, ka tad, ja aprīlī jau ir pērkons, būs gaidāma laba riekstu raža.

Tiek uzskatīts, ka līdz pirmajam jauna gada pērkonim zeme vēl neatsalst. Šī parādība ir kā robeža starp ziemu un pavasari. Agrāk nebija pieņemts uzskatīt, ka ir pienācis pavasaris, līdz nebija noskanējis pirmais pērkons. Taču aprīļa pērkons kailā mežā neko labu neliecinot, bet, ja tas notika martā, ticējums ir pilnīgi citāds – būšot laba raža.

avots

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru