Vai cilvēks turpinās strādāt, ja katru mēnesi viņam dos 1000€ tāpat vien? Eksperimenta rezultāti!

Vācijā cilvēku grupa nolēma veikt sociālu eksperimentu – Mein Grundeinkommen, kurš startēja vasarā. Cilvēki tika izvēlēti nejauši pēc e-pasta adresēm. Katrs no izvēlētajiem cilvēkiem saņēma $1100, kurus viņš drīkstēja tērēt kā pats vēlas.

Šī eksperimenta autors uzskata, ka cilvēkiem ir nepieciešams vairāk pievērsties māklai, nevis darbam. Kāds no eksperimenta dalībniekiem šo naudu novirzīs uz sava sapņa realizēšanu – ceļojumam. Pēc pētījuma lielākā daļa dalībnieku nepameta savu darbu un turpināja strādāt, taču daudzi no tiem sāka raudzīties uz dzīvi ar citām acīm.

«Katrs no dalībniekiem stāsta, ka naktīs ir vieglāk gulēt. Pa lielam viņiem nekas nav mainījies: studenti turpina mācīties, strādājošie – strādā. Cilvēki vairs nesūdzās par dažādām negaidītām saslimšanām, viņi jūtas laimīgi».

Tiesa, ka viens no dalībniekiem tomēr pameta darbu, kuru necieta: viņš bija operators un pelnīja maz. Tā vietā, lai gulētu uz dīvāna un katru mēnesi saņemt 1000 dolāru, viņš apmeklēja koledžu un mācās par bērnudārza audzinātāju.

Šveicē un Somijā arī apsver izveidot šādu eksperimentu tiesa nevis ar 1000 dolāriem, bet gan ar $900. Cilvēki ir pretīmnākoši un labprāt šajā sociālajā eksperimentā piedalītos.

 

Avots: zacep.com

 

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru