Vai tu zini kā rīkoties, ja uz ielas satiec nepieskatītu bērnu?

Ņemot vērā līdzšinējos notikumus noteikti būtu vērts uzzināt, kādā veidā vari palīdzēt.

Mēs visi labi atceramies skaudro stāstu par mazo Ivanu,  puisēnu no Liepājas, kurš gāja bojā tādēļ, ka netika pienācīgi pieskatīts no vecāku puses. Skumji bija uzzināt arī par to, ka neviens garāmgājējs nerada iespēju viņam palīdzēt. Izlasot šo informatīvo rakstu, iespējams, ka tu radīsi plašāku ieskatu tajā, ko vari darīt uz ielas sastopot nepieskatītu bērnu un nepaliksi vienaldzīgs situācijā, kurā vari palīdzēt.

Labklājības ministrija izstrādājusi rīcības plānu, kuru vajadzētu ņemt vērā, ja iedzīvotājiem gadās pamanīt uz ielas vienu pašu, neviena nepieskatītu bērnu.

Kā šādos gadījumos jārīkojas?

1. solis. Novērtē, vai bērnam nepieciešama palīdzība. Ja bērns izskatās nobijies vai raudājis, pieej klāt un pajautā vai viņam ir nepieciešama palīdzība. Ja bērns saka “nē”, tas vēl nenozīmē, ka ar viņu viss ir kārtībā. Bērns var būt sabijies no sveša cilvēka uzmanības.

2. solis. Ja redzi bērnu, kurš izskatās līdz 7 gadu vecumam, noskaidro bērna vecumu, jo Latvijā likums aizliedz atstāt bez uzraudzības bērnu līdz 7 gadu vecumam. Pat ja šobrīd bērns izskatās priecīgs, viņš jau nākamajā brīdī var nenovērtēt kādus riskus uz ielas vai citur.

3. solis. Izvērtē vietu, kur bērnu redzi, un diennakts laiku. Ja bērns atrodas bīstamā vai vientulīgā vietā, vai tumšā diennakts laikā – tie ir papildus faktori iesaistīties.

4. solis. Pajautā, vai bērns zina, uz kurieni dodas un vai viņš zina, kur tas atrodas.

5. solis. Ja bērns atbild nenoteikti, pavaicā, vai vajag piezvanīt kādam viņam tuvam cilvēkam – mammai, tētim, vecvecākiem, skolotājai.

6. solis. Ja bērns atbild nenoteikti, pavaicā, vai bērns jūtas labi. Var gadīties, ka viņam nepieciešama medicīniskā palīdzība.

7. solis. Ja bērns patiešām ir apmaldījies vai arī viņam nav 7 gadi, paliec kopā ar bērnu, kamēr atbrauc viņa tuvinieki. Ja tas nav iespējams, izsauc policiju un sagaidi viņu atbraukšanu.

Padoms! Ja ir neērti iet klāt bērnam publiskā vietā (īpaši vīrieši dažkārt baidās, ka viņus noturēs par uzmācīgiem tipiem), var pirms tam skaļi pavaicāt apkārtējiem – vai kāds pieskata šo bērnu? Arī tālāk situāciju var risināt kopā  – tikai svarīgi, lai “kolektīvā atbildība” nebeidzas ar to, ka bērns pazūd no redzesloka.

Avots: facebook.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru