VARAM: pašvaldību rīkotās aptaujas par reformu neatbilst likumam

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) ir apturējusi pretlikumīgo Ikšķiles novada pašvaldības lēmumu par iedzīvotāju aptaujas organizēšanu ar mērķi noskaidrot viedokli par iespējamo novada pievienošanu citai administratīvai teritorijai.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!): “Pašvaldība ir izvēlējusies tādas aptaujas rīkošanu, kas nevar tikt atbalstīta, jo pašvaldība pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pilnvaras. Lēmums par šo reformu ir visu iedzīvotāju kopīgs lēmums, kas jārealizē caur Saeimu. Es augstu novērtēju iedzīvotāju interesi un esmu atvērts sarunām ar pilsonisko sabiedrību, uzņēmējiem un pašvaldībām, lai atrastu labāko iespējamo risinājumu. Virzot šo reformu, iedzīvotāju viedoklis ir svarīgs un tā uzklausīšanai īpaši ir atvēlēts laiks. Ministrijas konsultācijas ar pašvaldībām un iedzīvotājiem norisināsies vismaz līdz septembrim un arī es pats personīgi tajās piedalīšos. Aicinu visas pašvaldības uz sarunām un rīcību tikai un vienīgi likumu robežās, tostarp, arī noskaidrojot iedzīvotāju viedokli reformas jautājumā.”

Ikšķiles novada domes lēmums par aptaujas organizēšanu nepārprotami pārkāpj normatīvajos aktos noteiktās pašvaldību pilnvaras. Saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām”, pašvaldības var organizēt, piemēram, publisko apspriešanu, bet tikai par pašas pašvaldības autonomās kompetences jautājumiem. Ne šis likums, ne arī citi normatīvie akti neparedz domei tiesības rīkot aptauju, kas pēc savas formas atgādina iedzīvotāju piedalīšanos vēlēšanās vai vietējā referendumā un saistoša lēmuma pieņemšanā. Arī uzdotais jautājums “Vai Jūs esat par Ikšķiles novadu kā patstāvīgu Latvijas Republikas administratīvo teritoriju” rada maldinošu iespaidu, ka iedzīvotāji piedalās lēmuma pieņemšanā par administratīvi teritoriālo reformu. Latvijā spēkā esošais tiesiskais regulējums neparedz pašvaldībām tiesības rīkot vietējos referendumus.

Arī Satversmes tiesa jau 2009.gada 20 janvāra lēmumā lietā Nr.2008-08-0306 ir atzinusi, ka “Latvijas Republikas administratīvi teritoriālā reforma atzīstama par svarīgu un nozīmīgu valsts un sabiedrības dzīves jautājumu, kas ir jāizlemj pašam likumdevējam, proti, Saeimai”.

Šā gada 21.martā Saeimas deputāti pauda vienbalsīgu atbalstu pašvaldību reformas īstenošanai. Šī reforma iekļauta A.K.Kariņa vadītās valdības sešās prioritātes, arī J.Pūce to izvirzījis par savu prioritāti ministra amatā.

Ikšķiles novada dome 2019.gada 29.marta ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu “Par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas organizēšanu” un 2019.gada 15.aprīļa ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu “Par Ikšķiles novada iedzīvotāju aptaujas nolikuma apstiprināšanu”. Aptaujas mērķis būtu noskaidrot novada iedzīvotāju viedokli par iespējamo Ikšķiles novada pievienošanu citu novadu administratīvajām teritorijām. Ikšķiles dome noteikusi aptaujas norises laiku, vietas un izveidojusi komisiju. Līdzekļus šai aptaujai dome paredzējusi no 2019.gada budžeta finansējuma neparedzētiem gadījumiem.

Atbilstoši VARAM izstrādātajam grafikam, 14.maija Ministru kabineta sēdē tiks apstiprināts informatīvais ziņojums, līdz ar to ministram būs dots mandāts oficiālajām konsultācijām ar pašvaldībām, kas arī nekavējoties tiks uzsāktas.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru