Vecrīgā cilvēki iejūtas sprostos turēto dējējvistu ādā

Šodien, 20. augustā, Vecrīgā tika atklāta mākslas instalācija un dzīvnieku aizstāvības akcija “NR. 3”, ko rīko dzīvnieku aizstāvības biedrība “Dzīvnieku brīvība”. Akcijas “NR. 3” apmeklētājiem bija iespēja ieiet cilvēka izmēra sprostā, iejusties vistas ādā un uzzināt vairāk par industriālo lopkopību un dzīvnieku aizstāvību.

Akcija tika rīkota, lai izglītotu sabiedrību par problēmām, kas saistās ar dējējvistu turēšanu sprostos. Dējējvistu turēšanas apstākļus norāda pirmais cipars uz olas uzdrukātajā kodā: “0” nozīmē bioloģisko saimniecību; “1” – brīvās turēšanas apstākļus; “2” – turēšanu kūtī, savukārt sprostu apzīmē “3”.

Dzīvnieku labturības speciālisti atzīst, ka sprosts ir visnepiemērotākā sistēma dzīvniekiem un izraisa tiem stresu un ciešanas, jo liedz kustēties un īstenot dabiskos instinktus. Sprostos turēto dējējvistu dzīve aizrit, stāvot uz metāla režģa grīdas troksnī, saspiestībā un putekļos. Vienai vistai sprostā atvēlēta platība, kas līdzinās A4 formāta papīra lapas izmēram, tādējādi sprostos putni nevar pat normāli pastaigāt vai izplest spārnus.

Augot sabiedrības informētībai, olu ražošana sprostos visā pasaulē strauji zaudē sabiedrības atbalstu. Ik gadu sprostos iegūto olu īpatsvars ASV un Rietumeiropā strauji samazinās. Piemēram, jau 2015. gadā Eiropas Savienības valstīs vidēji vairs tikai 56% vistu bija sprostos, kamēr Latvijā vēl 2017. gadā 95% dējējvistas tika turētas sprostos. Biedrība “Dzīvnieku brīvība” strādā, lai arī Latvijā veicinātu atteikšanos no dējējvistu sprostiem un pāreju uz ražošanas sistēmām, kas nodrošina augstāku labturību dzīvniekiem.

“Dzīvnieku brīvība” ir dzīvnieku aizstāvības organizācija, kas dibināta 2012. gadā un ietilpst starptautiskajā aliansē “Open Wing Alliance”, kas strādā, lai izbeigtu vistu turēšanu sprostos visā pasaulē. Dējējvistu aizsardzības kampaņu “Olu cena” biedrība aizsāka 2016. gadā, publicējot dokumentālus videomateriālus no Latvijas dējējvistu novietnēm, kurās putnus tur sprostos. Šokējošie materiāli raisīja plašu rezonanci sabiedrībā un medijos Pēdējā gada laikā daudzi Latvijas uzņēmumi, tostarp lielveikalu tīkli “Rimi”,”Maxima”, “Stockmann” un “SKY”, kā arī desmitiem restorānu jau ir atteikušies vai apņēmušies līdz 2025. gadam pilnībā atteikties no sprostos dētu olu tirdzniecības.

FOTO: https://failiem.lv/u/hssx59db#/

VIDEO (Latvijas sprostu fermas 2016.): https://failiem.lv/f/9hxmzvab

Foto un video materiāli izmantojami bez autortiesību ierobežojumiem.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru