Vērojot šodienas, 15.maija laikapstākļus var noteikt kāda būs tuvākā nedēļa un vasara. Iespējams gaidāms sniegs

15.maiju tautā sauc par Lakstīgalas svētkiem. Tika uzskatīts, ka no šīs dienas lakstīgalas sāk pogot, un tas, kurš no rīta dzird šo lidoņu treļļus, būs priecīgs visu gadu.

Bet vēl tā paša iemesla dēļ tautā bija tradīcija doties uz mežu un noķert šīs “dziedones”. Savukārt zemnieki uzskatīja, ka lakstīgalas dziedāšana 15. maijā nozīmē, ka sākas vasara.

Ar lakstīgalu bija saistīti arī citi tautas ticējumi. Piemēram, ja lakstīgala dzied visu nakti – būs saulaina diena. Ja pirms dzeguzes dzirdēsi lakstīgalu, vasaru pavadīsi laimīgi. Ja lakstīgala dzied kailos kokos, dārzā raža būs slikta.

Bija zīmes, pēc kurām cilvēki noteica laika apstākļus. Viena no tām vēsta – ja putnu ķirsis uzziedēja un lakstīgalas sāka dziedāt, var gaidīt divu nedēļu aukstumu. Mūsu senči arī bija novērojuši, ka pirms sliktiem laikapstākļien lakstīgalas vienmēr pārstāj pogot.

Lasi vēl: 4 zodiaka zīmes, kurām maija otrajā pusē gaidāma “melnā strīpa”. Kā to pārdzīvot ar iespējami mazākiem zaudējumiem

Vēl viens ticējums vēsta – tas, kurš 15.maija rītā agri pamostas, var uzzināt, kāda būs vasara. Ja šajā rītā būs skaidrs laiks, vasarā gaidāmas daudz lietainu dienu.

Avots:

izvmor

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru