Zinātnieki atklājuši jaunu cilvēka orgānu, kas slēpjas zem ādas

Zem mūsu ādas atrodas zinātnieku jaunatklātais orgāns, kas identificēts pirmo reizi. Ziņojumā, ko publicējis žurnāls Scientific Reports, Ņujorkas Universitātes medicīnas skolas zinātnieki šo orgānu nosaukuši par intersticiālajām šūnās jeb starpaudiem.

Un tie ir visur mūsu ķermenī – zem ādas, tie ieskauj artērijas un vēnas, satur kopā muskuļus, aptver gremošanas un zarnu traktu, plaušas un urīnceļus.

Intersticiālās šūnas izskatās kā siets, tas sastāv no ar šķidrumu pildītiem nodalījumiem, kas turas kopā ar kolagēna un elastīgu olbaltumvielu palīdzību. Iepriekš zinātnieki domāja, ka starpaudi vienkārši ir biezi saistaudi.

Šis orgāns slēpies zinātniekiem “zem deguna” un tas nav ievērots, audu pētīšanas metožu dēļ. Pirms audi tiek novietoti zem mikroskopa, paraugi tiek plāni sagriezti un apstrādāti ar ķimikālijām, lai zinātnieki ātrāk spētu identificēt svarīgākās sastāvdaļas. Lai arī šis process palīdz ātrāk atklāt sīkumus, tas audu paraugam atņem visu šķidrumu.

Bez šķidruma nodalījumi sabrūk līdzīgi kā daudzstāvu ēkas sabrūk, ja kādā no stāviem izsit balstošās sienas un tad struktūra kļūst plakana kā pankūka.

Šobrīd zināms, ka starpaudi ir kā šoka absorbētājs mūsu ķermenī.

Starp vairākām intersticiālo šūnu teorijām ir arī tāda, ka šis šūnas ir limfas šķidruma avots, kā zināms limfa pārvietojas pa ķermeņa limfātisko sistēmu un ir balsts cilvēka imunitātei. Zinot kā slimības izplatās šajā ķermeņa daļā labāk ļaus izprast vēža izplatīšanās veidus un novērst tos jau saknē.

Avots: news.nationalgeographic.com

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru