Aizsargāt augus no slimībām un kaitēkļiem bez “ķīmijas” – ir iespējams!

Kādas ir biopreparātu priekšrocības?

Tas ir pavisam cits jautājums – dabiskās izcelsmes izstrādājumi (biopesticīdi). Tie ir baktēriju, sēņu vai vīrusu dzīves produkti. Tāpat kā indīgi pesticīdi, tie ir sadalīti:

  • biofungicīdi – preparāti, kuru pamatā ir labvēlīgas sēnes vai baktērijas, pastiprinot patogēnās sēnītes;
  • biorodenticīdi – pret grauzējiem;
  • bioinsekticīdi – pret kukaiņiem;
  • Bioherbicīdi ir augu aizsardzības līdzekļi.

Svarīgākā atšķirība starp šiem bioproduktiem un pesticīdiem ir tā, ka tie visi tiek veidoti, ņemot vērā antibiozību iezīmes – labvēlīgo (nekaitīgu cilvēkiem un augiem) un bīstamu mikroorganismu konfrontāciju. Tie ir ekosistēmā pastāvošie mijiedarbības mehānismi, kas ir pārbaudīti pēc dabas.

Atšķirībā no pesticīdiem, to antagonisti ar priedēkli “bio” tie neindē augus, bet gluži pretēji – stiprina imūnsistēmu, padarot tos mazāk uzņēmīgus pret slimībām un kaitēkļiem. Tātad, netieši palielina ražu. Baktērijas vai mikromicītes, kas ir biopreparātu pamatā, sintezē dažādas bioloģiski aktīvās vielas, no kurām dažas tieši veicina augu augšanu un attīstību. Un dārzeņi, un zaļumi, un jūsu ābolu un bumbieru augļi būs videi draudzīgi un pilnīgi droši.

Kā veido augu biopreparātus

Daudzus gadu desmitus biologi ir pētījuši dažādus mikroorganismus. Atklāj jaunus vīrusu tipus, baktērijas, sēnītes. Piemēram, 19. gadsimtā Tīringenē, pētot zīdtārpiņu mirstības cēloņus zīdtuvju fabrikā, viņi atklāja īpašu baktēriju bacillus thuringiensis (Bacillus thuringiensis), kas noslēpj toksīnus, kas nonāvē tauriņus un vaboles, bet ir pilnīgi nekaitīgi zīdītājiem. Un jau XX gadsimtā, pamatojoties uz šīm baktērijām, tika izstrādāti bioinēzecīdi – preparāti pret insektiem

Pētot augsni un analizējot, kāpēc pelē šampinjoni, kuras tiek audzētas rūpnieciski, zinātnieki atklāja trichoderma sēnītes (Trichoderma). Laika gaitā tika konstatēts, ka šis sēnīte ir super-parazīts, jo tas barojas ar citām augiem kaitīgām sēnītēm, fuzarijām, melnajām kājām, pelēko un balto puvi, sēņu sēnītēm, botridijām, sklerotīniju utt. Vēl viena svarīga trichoderma priekšrocība ir tā, ka tā atdzīvina augsni, kurā tā tiek lietota.

Trichoderma sēne ir daļa no Biopreparāta Trichoplant, kuru izstrādājuši NVO “Biotechsoyuz” speciālisti. Produkts ir paredzēts gan sēklu apstrādei, gan dārzeņu, augļu un ziedaugu stādīšanai, gan augsnei, kurā apstādītas vai stādītās kultūras. Zemē sēnīte sāk aktīvi vairoties, un tās kolonija izstumj visus kaitīgos mikroorganismus.

Interesanti, ka sēnīšu baktēriju opiāts (antibioze) darbojas abos virzienos. Augsnes dziļumā dzīvo bacillus amyloliquetaciens (Bacillus amyloliquefaciens), ciete atšķaidoša baktēriju, kas spēj apturēt vairāk nekā 15 patogēno sēņu sugu veidošanos!

Lasi vēl: Ir tikai viens veids kā pagatavot gurķus ziemai – ar aukstu ūdeni

No dabas avotiem ekstraktētās baktērijas izrādījās īsts dārgums – krievu zinātnieki ir pierādījuši, ka, attīstot augsnes sakņu slāni (augu sakņu augšanas zona), viņi ne tikai cīnās ar pelējumu, attīra augsni, bet arī stimulē augu augšanu, ražojot vitamīnus un barības vielas – fitohormoni.

Šīs baktēriju pretsēnīšu īpašības tika izmantotas, lai izveidotu zāles Ekomik Urozhainiy, kuru izmantošana ne tikai veicina augsnes veselību, bet arī uzveic augu un audu baktēriju. Šī preparāta darbība ir patiesi universāla – no sēšanas un stādīšanas materiālu apstrādes līdz augsnes un siltumnīcu dezinfekcijai.

Biopreparāti Trichoplant un Ecomycik Yarodichny atšķiras no citiem aizsargājošiem un stimulējošiem bioloģiskajiem paņēmieniem, jo tie neparāda šādu specifiku attiecībā uz patogēnām sēnītēm, tāpat kā daudzām citām zālēm vai, jo īpaši, ķīmiskajiem augu aizsardzības līdzekļiem – pesticīdiem vai indes ķimikālijas. Tātad, bioloģiskajiem produktiem ir komplekss efekts – tie aizsargā nevis no viena, bet vienlaikus no vairākām slimībām.

Specifiskums ir bioloģisko vielu pāra īpašība selektīvai mijiedarbībai vai tikai pārsvarā starp tām.

Biopreparātu trūkumi

Biopreparātiem, tāpat kā visām zālēm, kuru pamatā ir dzīvie organismi, ir daži trūkumi. Par laimi, priekšrocības ir lielākas par negatīvām iezīmēm. Bet būtu negodīgi tos slēpt. Pat ja tie nav būtiski.

Atšķirībā no pesticīdiem / ķimikālijām visi tirgū esošie bioloģiskie produkti ir fitopatogēnu augu aizsardzības līdzekļi. To nolūks ir attīrīt mikroorganismu augsni-kaitēkļi, tādējādi samazinot slimības risku.

Ja augi saslimst, šīs zāles var efektīvi tikt galā ar šo slimību tikai agrīnā stadijā. Lai iegūtu nozīmīgu efektu, nepieciešams veikt profilaktisku ārstēšanu.

Biopreparāti darbojas lēnāk un maigak nekā ķīmiskie analogi.

Šo zāļu iedarbība ir īslaicīga, un ārstēšana būs jāatkārto ar noteiktu periodiskumu.

Avots:

oгородсад

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru