Kā ar krūma dalīšanas metodi pavairot orhidejas

A close up shot of yellow orchid

Orhideju vairošanās mājas apstākļos nav sarežģīta, bet tomēr vajadzīgas iemaņas. Pirmais pavairošanas veids – pavairošana ar sakneņiem, ir visvieglākais. Bet pastāv arī citi.

Piemēram, ar ziednešiem. Tos nogriež, ievieto traukā ar ūdeni 5 centimetru dziļumā. Ūdenī iemet aktivizētās ogles tableti. Bet no neatvērtā pumpura, kurš atrodas virs ūdens līmeņa, noņem pusapaļo zvīņu. Ieziež to ar citokinīna smēri un gaida pamošanos.

Potted pink artificial orchid on black table top in front of cupboard

Vai vairošana ar spraudeņiem, veģetatīvais paņēmiens, kurā notiek ziedneša kāta dalīšana. Auga apakšējās lapas jānoņem. Griezuma vietas tiek sterilizētas ar kokogli vai aktivizēto ogli. Kad izaug jaunas saknes virs griezuma vietas, tiek izdarīts griezums nedaudz zemāk par vietu, kur tiek dzītas jaunas saknes. Atkal jāsterilizē un patstāvīgai attīstībai gatavais spraudenis jāizstāda substrātā.

Visizsmalcinātākais pavairošanas veids – sēklām. Visbiežāk tos nopērk gatavus stikla kolbā. No turienes tās izņem, pārskalo ar ūdeni. Uz piecām minūtēm iemērc zilo graudiņu šķīdumā. Pēc tam izliek uz papīra dvieļa un atļauj apžūt. Izstāda substrātā nelielā dziļumā. Novieto gaišā vietā ar temperatūru no 20 līdz 24 grādiem un uztur augstu mitruma līmeni.

Lai šie augi rotā tavu māju un priecē ar saviem ziediem.

avots: takprosto.cc

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru