Ķīnā ievieš īpašas parkošanās vietas sievietēm. Gribēja kā labāk, bet izprovocēja feministes.

Vai platākas autonovietnes sievietēm ir patīkams žests vai arī seksistiska attieksme? Šis jautājums kļuvis visai aktuāls pēdējo dienu laikā, kopš Hangžū pilsētā, Ķīnā, esošais lielveikals ieviesis īpašas parkošanās vietas sievietēm.

Sievietēm paredzētās auto novietošanas vietas ir platākas par parastajām un tās apzīmētas ar augstpapēžu kurpi uz rozā fona, zem attēla izvietots arī uzraksts “parkošanās vieta sievietēm”.

Lielveikala menedžeris skaidro, ka vēlot pircējiem tikai labu jaunas autonovietnes izbūvei tika iztērēti vairāk kā 10,9 miljoni ASV dolāru. Uzņēmuma pārstāvis skaidro, ka ar rozā simboliem apzīmētās parkošanās vietas atrodas tuvāk lielveikala ieejai, tās ir labāk apgaismotas un kopumā ir drošākas. Šīs vietas tika izveidotas, lai rūpētos par to sieviešu drošību, kuras dodas iepirkties vienas pašas vai dara to vēlu vakarā.

Tā vietā, lai paustu pateicību par lielveikala pārdomāto rīcību, daudzas sievietes šādu žestu uzskatīja par aizvainojošu. Dažas daiļā dzimuma pārstāves ķīniešu interneta forumos apgalvojušas, ka viņām bijis neērti novietot jaunizveidotajās vietās savu auto, tādēļ viņas labprātāk izvēlējušās parasto auto novietošanas vietu.

Kāda Weibo lietotāja pauž savu viedokli: “Tas ir dzimumu stereotips, ka sievietes ir sliktas autovadītājas; tas, ka šīs auto novietošanas vietas ir arī īpaši paredzētas sievietēm ar bērniem liecina par vēl vienu stereotipu – to, ka sieviete ir tā, kurai jārūpējas par ģimeni. Labāk būtu, ja veikala vadība būtu nolēmusi paredzēt platākās vietas jaunajiem autovadītājiem vai arī ģimenēm ar bērniem.”

Jāatzīmē, ka citi gluži pretēji uzskatīja īpašu sieviešu parkošanās vietu ierīkošanu par džentlmeņa cienīgu rīcību. Ņemot vērā to, ka šīs ir pirmās sieviešu parkošanās vietas visā Ķīnā, nav nekāds brīnums, ka tās izraisījušas plašu ažiotāžu. Arī cituviet pasaulē, piemēram Dienvidkorejā un Vācijā, izveidotās parkošanās vietas, kas paredzētas sievietēm izraisīja pretrunīgas atsauksmes.

Avots: brightside.me

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru