Latvijā uzdarbojas bankas karšu datu zagļi. Kā atpazīt nelegālās ierīces, kas uzstādītas bankomātos?

Iedzīvotāji novērojuši, ka atgriezušies noziedznieki, kas izmanto tā dēvētos “skimerus” jeb ierīces, kas nolasa bankas karšu datus.

Kādu brīdi šāda veida noziegumi nebija novērojami, toties tagad pēc ilgāka laika Pol***ja aicina iedzīvotājus būt vērīgiem veicot jebkāda veida darbības bankomātos.

LNT reportāžā ziņo, ka nozagt cilvēku datus ir ļoti vienkārši, jo procesa ziņā nekas neatšķiras bankas darbībā, kamēr karte ievietota bankomātā ar nelegālas aparatūras palīdzību, kas novietota pa virsu bankomāta tastatūrai vai izskatās kā papildus plastmasas uzlika vietā, kur ievieto karti (skatīt attēlus) tiek nokopēti kartes pieejas kodi un informācija.

“Skimeri”, ko uzstāda bankomātos izskatās šādi:

Related image

Related image

VP Kibernoziegumu apkarošas nodaļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Brižs gan mierina cilvēkus, ka pēdējā gada laikā nav saņemta pamatotas sūdzības par bankas karšu datu zādzību, tomēr uzmanīties par ļaunu nenāktu nevienam.

Arī banku pārstāvji atgādina, ka bankomāti tiek aprīkoti ar jaunām sistēmām, kas maksimāli apgrūtina dažādu krāpniecisku sistēmu uzstādīšanu.

Skaties pilnu sižetu:

Avots: tvplay.skaties.lv

 

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru