Motosportists un drošas braukšanas instruktors: “Pie stūres jākoncentrējas. Arī vasarā!”

Autovadītājiem šķiet, ka vasarā uz ceļiem ir daudz drošāk nekā gada tumšajos un aukstajos mēnešos. Tomēr statistika un ekspertu teiktais liecina par pretējo – smagākie negadījumi, pārkāpumi vairāk ir tieši vasarā. Kādi ir iemesli un kas autovadītājiem jāatceras, “Autoceļu Avīze” jautāja Drošas braukšanas skolas direktoram autosportistam Jānim Vankam.

Ikmēneša izdevumā VAS “Latvijas Valsts ceļi” Drošas braukšanas skolas direktors un autosportists Jānis Vanka izklāsta spilgtus piemērus un dalās ar drošas braukšanas padomiem, kurus derētu ņemt vērā ikvienam braucējam.

Kāpēc smagākās avārijas notiek vasaras periodā, kad braukšanas apstākļi ir labāki, nekā ziemā?
Pasaulē ir veikti pētījumi, kas pierādījuši – uz nedrošiem ceļiem (tādiem, kuriem nav marķējumu, apzīmējumu, speciālu nomaļu) negadījumi notiek retāk nekā uz perfekti sakārtotiem ceļiem. Kāpēc? Tāpēc, ka uz laba, gluda ceļa cilvēks jūtas drošāk, nepievērš pietiekamu uzmanību tam, ko dara, nekoncentrējas uz braukšanu. Ar vasaru ir kaut kas līdzīgs – autobraucēji ir relaksētāki, nekā ziemā.

Kuri ir galvenie riski uz ceļa vasarā?

Vasarā brauc pilnīgi visi – ne tikai tie, kas uz ceļa ir visu gadu, bet arī tie, kas ziemā nebrauc, tostarp ne tikai ar automašīnu, bet arī ar motociklu un velosipēdu. Mašīnu ir daudz, daudzviet notiek ceļu remonti, daudzi brauc steigā. Vasarā mums ir lielāka drošības sajūta ‒ ceļš neslīd, ir gaišs, viss ir labi pārredzams. Transporta plūsma ir kļuvusi lielāka un dažādāka – ir cilvēki, kuriem bail braukt ātrāk par 60 km/h, ir cilvēki, kas negrib braukt lēnāk par 110 km/h. Uz ceļiem ir pārgalvīgie, bet ir arī saprātīgie – kā tiem uzvesties, lai sevi pasargātu? Es teiktu, ka autovadītāji dalās trīs nosacītās kategorijās – pārgalvīgie, saprātīgie un bailīgie.

Lai turpinātu lasīt rakstu, spied “Tālāk”

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru