Rīgā notiks jau trešais gājiens zaļās politikas veicināšanai

Neformālā jauniešu kustība “Fridays for future Latvia” 24.maijā plkst.18 Rīgā, Esplanādē pie Raiņa pieminekļa, rīko streiku un gājienu, pieprasot zaļās politikas veicināšanu, aģentūru LETA informēja jauniešu kustības pārstāvis Jēkabs Kārlis Rasnačs.

Globālais streiks notiks vairāk nekā 100 valstīs pasaulē un Latvijā pasākuma laikā pirms un pēc gājiena notiks jauniešu uzrunas, aktīvisma un sabiedrības izpratnes veicināšanai. Gājiens noslēgsies Doma laukumā. Viens no šī pasākuma mērķiem ir arī vērst Latvijas iedzīvotāju uzmanību uz Eiropas Parlamenta vēlēšanām, kas norisināsies 25.maijā. “Fridays for future Latvia” aicina visus balstiesīgos izmantot iespēju ietekmēt politiku Eiropas Savienības (ES) līmenī un pieprasīt no kandidātiem virzīt klimata jautājumus kā prioritāti.

Ar protesta palīdzību tiek paustas prasības globālajām un valsts iekšējām problēmām klimata jautājumos. “Oglekļa dioksīda emisijas turpina strauji pieaugt ar iepriekš pieņemto Parīzes klimata līgumu 2016.gadā. Zinātnieki vēsta, ka tuvākajās desmitgadēs pasaulē līdz 170 miljoniem cilvēku būs jāmaina dzīvesvieta temperatūras paaugstināšanās radītu plūdu dēļ, kas veicinās arī populāciju samazināšanos augu un dzīvnieku sugām. Jau šobrīd jūras velšu un zivju patēriņš pasaulē samazinās tikai tāpēc, ka to vairs nav pietiekami un audzēšanas apstākļus nodrošināt ir aizvien grūtāk,” norādīja Rasnačs.

Jauniešu kustība uzsver, ka arī Latvijā notiek strauja dabas resursu iznīcināšana – par strauju tiek izmantoti agrikultūras resursi bez atjaunošanās tautsaimniecībā, ko veicina biznesa interešu spiediens. Savukārt novecojusi tehnoloģija darbam ar naftu Rīgas ostā, zemākais zinātnes finansējums Eiropas Savienībā un koku samazināšanās, balstoties uz informāciju par izcirsto un iestādīto daudzumu. “Fridays for future Latvija” norādīja, ka tās ir tikai pāris problēmas, kur politiskais atbalsts vēl joprojām ir nepietiekams.

Gatavojoties gājienam, tiks organizēta arī plakātu darbnīca. Tā norisināsies 20.maijā no plkst.17.30 līdz 20.30 Kaņepes Kultūras centra augšējā stāvā. Šis gājiens ir turpinājums iepriekšējiem “Fridays for future Latvia” rīkotajiem protestiem. Šī gada 15.marta klimata gājiens pulcēja ap 650 dalībnieku un 12.aprīļa Baltijas Klimata ceļa akcijai pie Ministru kabineta pievienojās ap 250 cilvēku.

“Fridays for future” ir starptautiska kustība, kuras aizsākumi meklējami 2018.gada augustā, kad zviedru skolniece Grēta Tunberga trīs nedēļas pēc kārtas katru skolas dienu sēdēja pretī Zviedrijas parlamentam, protestējot pret valdības rīcības trūkumu saistībā ar klimata pārmaiņu krīzi.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru