Valdība nākusi klajā ar jaunu paziņojumu par šī gada budžetu – Neizskatās nekas labs!

Vakar notika ārkārtas sēde, kurā Ministru kabinets neatbalstīja papildu līdzekļu piešķirānu šā gada budžetā. Tomēr tika atbalstīti daži tehniski precizējumi. Tika lemts un atbalstīts priekšlikums, ka jāpiešķir prēmijas Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem par atklātajiem noziegumiem. Tāpat valdība pieņēma ieteikumu par finasējuma pārdali no atsevišķām ministriju programmām. 2019.gada valsts budžeta projekts Saeimā tika pieņemts pirmajā lasījumā jau pagājušajā trešdienā, savukārt ceturtdien otrajā lasījumā un priekšlikumu iesniegšanu, tas noslēdzās. Kopā Saeimas budžeta un finašu komisijā tika saņemti nepilni 150 priekšlikumi – gandrīz 60 valsts budžeta likumprojektam un gandrīz 90 pārējiem ar budžetu saistītiem likumprojektiem.

Priekšlikumu iesniegšanā piedalījās Saeimas fraksijas un komiijas, deputāti individuāli un nozaru minitrijas. Toties koalīcijas frakcija un deputāi pēc iepriekšējas vienošanās, nolēma tos neieniegt. Valsts budžeta projektam iesniegtos priekšlikumus Budžeta komisijai Saeimas kārtība rullis paredz sūtīt valdībai, lai gūtu tās atzinumu.

Īss atskats uz būtiskākajiem priekļikumiem. Saeimas opozīcijas deputāti iesnieguši preikšlikumu piešķirt 9,4 miljonus eiro pedagogiem darba samaksas paaugstināšanas grafika nodrošināšanai ar šā gada 1.seprembri. Bez tam opozīcija ierosināja budžetā atrast 22324 eiro finanējumu arī biebrībai, kas atbalsta pazudušu personu meklēšanu “bezvests.lv”. Centrālā vēlēšanu komiija lūgusi ieplānot 111 000 eiro vēlētāju datu tiešaistes apmaiņai minimālā apjomā nodrošināšanai.

Plānots, ka 2019.gadā valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi sasniegs 9,2 miljardus eiro, bet izdevumi būs 9,4 miljardi eiro. Aptuveni 6,4miljardi eiro ieripos pamatbudžetā, bet 3 miljardi specializētajā budžetā. No pamatbudžeta izdevumi plānoti ap 6,8 miljardi eiro, no specializētā budžeta prognezē 2,8 miljardu eiro izdevumus. Tātad ir aprēķināts arī, ka šogad mums draud vispārējais valdības budžeta deficīts 0,5%  no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā arī IKP pieaugums 3% apmērā.

Pagājušajā gadā notika Finanšu ministrijas organizētas diskusijas ar pārējo nozaru ministrijām par iespēju turpināt valsts budžeta izdevumu pārskatīšanu. Ministrijas lūdza veidot uzkrājumus katras nozares neatliekamo psasākumu organizēšanai. Visvairāk akcentēta šoreiz tika valsts nekustamo īpašumu sekmīga izmantošana, kā arī informācijas un tehnoloģiju nozares darbības apstākļu uzlabošanai. Tika pārskatīti arī līdz šim piešķirtie līdzekļi, analizēta to aktualitāte un gūtie rezultāti. Kopējie izdevumu pārskatīšanas rezultāti šogad ir 51,3 miljoni eiro, no kuriem 7,6 eiro finansējums novirzīts kopējās fiskālās telpas uzlabošanai un lielākā daļa – 43,7 eiro – nozaru ministriju noteiktajām prioritātēm.

Papildu šogad budžetā piešīrti līdzekļi Vese***as darbinieku algu paaugstināšanai – 87,5 miljonu eiro apmērā, tiesnešu un prokuroru darba samaksas palielināšanai – 8,9 eiro, ilgstošās sociālās aprūpes iestāžu darbinieku algām – piešķirti 4,8 miljoni eiro. Vēl pabalstiem par izdienas gadiem iekšlietu un tieslietu jomas darbiniekiem ar speciālajām dienesta pakāpēm – ieplānoti 41,3 miljoni eiro. 7,2 miljoni eiro paredzēti pasākumu plāna noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanai īstenošanai. Bez tam 3 miljoni eiro paredzēti medikamentu pieejamības nodrošināšanai pacientiem ar retajām slimībām un 2,7 miljoni eiro īpašās kopšanas pabalsta paaugstināšanai bērniem un pieaugušajiem ar invaliditāti kopš bērnības. 5,4 miljoni eiro plānots piešķirt Uzturlīdzekļu garantiju fonda izmaksu nodrošināšanai un 10,4 miljoni eiro ieplānoti pensiju indeksāciju nodrošināšanai un pabalstiem mirušā pensionāra laulātajam.

Neatkarīgo iestāžu (sabiedrisko mediju, Tiesībsarga biroja, Valsts kontroles un citu iestāžu) darbības pilnveidošanai tiks novirzīti 3 miljoni eiro. Latvijas diasporas atbalsta pasākumiem paredzēti 2,6 miljoni eiro.

Par 60,3 miljoniem eiro vairāk nekā pagājušajā gadā – šogad nonāca aizsardzības nozares pasākumu organizēšanas budžetam.

Pašvaldības no nodokļiem savos budžetos saņems 19,4%, lai gan iepriekš tika ieplānoti 19,6%.

Iesaki šo rakstu citiem!

Pievienot komentāru